Romanesco met spinaziebechamelsaus

Publicatie datum 05-01-2021 11:00:08
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Zo snel, iets maken wat zo lekkers is, er zo mooi uitziet en je vitaliteit een flinke boost geeft.....fluitje van een cent met Romanesco.

Bereiding

Begin met het laten ontdooien van ca. 200 gram diepvriespinazie. Zet een grote stoompan op het vuur en doe de Romenesco erin. Stoom deze in ca. 10 minuten beetgaar. Fruit in een steelpan met dikke bodem de knoflook in een flinke scheut olijfolie en voeg de 30 gram meergranen meel. toe (Ik gebruik altijd mijn 'divertarier' mix) Schenk de havermelk erbij en roer tot het een romige bechamelsaus is. Voeg dan de diepvriesspinazie toe en maak het op smaak. Als je de saus lekker vindt giet je deze op een groot bord. Leg de gestoomde Romanesco op het bord en bestrooi met wat zeewier/zeesla, amandelsnippers en (veganistische) parmezaan/strooikaas of edelgistvlokken. Druk een paar paranoten in de romanesco. Serveer met een flinke hand rucola per persoon.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 1 Romanesco (anders bloemkool of 2 stronken broccoli)
  • 200 gram diepvries spinazie
  • 20-30 ml olijfolie
  • eventueel 1 teen knoflook
  • 30 gram volkoren meel
  • 200-250 ml havermelk
  • ca. 3-4 gram zeer fijngesneden rozemarijn (anders gemalen rozemarijn gebruiken)
  • snufje foelie of nootmuskaat
  • peper en zout naar smaak, of nog lekkerder zeekraalzilt ipv zout
  • 1 theelepel zeesla/zeewier crinckles
  • Garnering: scheutje extra vierge olijfolie, amandelschaadsel, paranoten, edelgistvlokken, vegan parmezan (Grattino*), noten, pitten, zaden, hand rucola

* Grattino van Fermentino: wat een fantastisch en eerlijk product: gefermenteerde 'kaas' van noten, water en zout.

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven : Weten van (h)eerlijk eten 1, Weten van (h)eerlijk eten deel 2 uit, Weetjes over (h)eerlijk eten (PDF), 'Alles draait om je Hormonen', 'Op weg naar meer energie' en het uitgebreide voedingshandboek voor de moderne mens: 'Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap'. Heerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt Rineke zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en trainingen op haar training-en vergaderslocatie PUUR Westerwolde. Het geld van haar bestsellers investeerde ze in een biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land: Gezond voedsel komt per slot van rekening van een gezonde bodem en uit een gezonde omgeving.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip