Rozenbotteljam zonder suiker

Publicatie datum 24-07-2023 09:34:49
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Niks leuker en rustgevender dan rozenbottels plukken en er jam van maken. Het is even een klusje maar dan heb je toch ook iets lekkers!

Bereiding

Verzamel de dikke, ronde rozenbottels (niet de ovale) vanaf augustus, als ze mooi oranje zijn en sappig en zacht aanvoelen. Verwijder de steeltjes en de kroontjes van de rozenbottels, doe ze in een pan met een klein laagje water. Kook ze 10-15 minuten. Laat een half uurtje staan en druk de gekookte rozenbottels met de bolle kant van een lepel door een bolzeef of gebruik een passeerzeef. Als je de pulp en pitten gescheiden hebt, zet je de pitten nogmaals op het vuur in een laagje water.* Druk ze nogmaals door de zeef voor de laatste pulp. Roer de pulp samen met de appeldiksap door elkaar in de pan. Voeg de citroenrasp toe en breng zachtjes aan de kook. Roer de agaragar erdoor en kook dan nog 2 minuten. Spoel een paar kleine uitgekookt jampotjes (deksels ook mee laten koken) en vul af met de jam tot aan de rand. Sluit af met een deksel en zet circa 10 minuten op zijn kop. Daarna kun je de potjes weer rechtop zetten, laten afkoelen en bewaren. Na opening is het nog een ruime week houdbaar in de koelkast.

*Je kunt veel sneller door de rozenbottels na het wassen direct te halveren en de pitjes en haartjes eruit te scheppen met een theelepeltje. Ik kies voor deze manier omdat het iets meer pulp oplevert.

Ingrediënten

  • 200 gram rozenbottelpulp (hiervoor heb je zeker 400 gram rozenbottels nodig)
  • 50 gram appeldiksap of appelcranberrydiksap
  • rasp van een kleine biologische citroen (of een paar druppels goede biologische etherische citroenolie) 
  • 2 eetlepels citroensap.
  • 2-3 gram agaragarpoeder (anders pectine)

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen

Bron:
rinekedijkinga.nl

https://rinekedijkinga.nl/recepten/rozenbotteljam-zonder-suiker.html

Deel deze tip