Sellerie salade

Publicatie datum 09-03-2020 19:38:14
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Dit is inderdaad wel wat meer werk dan een bakje selleriesalade in de winkel kopen. Maar het bevat heel veel niet: geen slechte/geharde vetten, geraffineerde suikers & zout en allerlei E nummers.

Bereiding

Schil de selderijknol en maak er met een Spiralizer dunne ‘spaghetti’ van (je kunt uiteraard ook een mandoline of keukenrasp gebruiken, snijden met een mes kan natuurlijk ook, maar dan ben je wel even bezig). Doe er direct wat citroensap door anders verkleurt het snel. Knip of snijd de spaghetti slierten eventueel nog wat korter. Je kunt het rauw verwerken maar ik vind het lekker om het een paar minuten te blancheren. Breng dan een pan water aan de kook, doe de selderij ‘spaghetti’ erin en blancheer ze kort. Giet het water af, spoel ze af en laat ze uitlekken en afkoelen. Maak de selderij aan met de hieronder genoemde ingrediënten. Voeg naar eigen smaak iets meer van deze ingrediënten toe.

Ingrediënten

  • 500 gram selderijknol
  • 150-175 gram eigengemaakte rauw melkse hangop/yoghurt of kefir, anders Demeter, Pure Graze of Rauw Power zure zuivel.
  • 2 flinke theelepels (honing) mosterd
  • 2 eetlepels witte balsamico azijn
  • 1 a 2 eetlepels citroensap of appelazijn
  • 5 a 6 draaien peper uit de molen
  • 4 gram Keltisch zeezout
  • 2 eetlepels walnootolie
  • 1 eetlepel vloeibare biologische honing of een flinke koffielepel kokosbloesemsuiker.
  • eventueel iets van de volgende ingrediënten: fijngesneden peterselie, een paar walnoten, 1 zeer fijn gesneden Elstar appel, 1 zeer fijn geraspte wortel of wat biologische citroenrasp

Gezondheidstips

Tip van Rineke: ik maak direct spaghetti van de hele knol en vries de rest rauw in voor een volgende keer. Als ik de Spiralizer toch op het aanrecht heb staan maak ik vaak ook direct courgette ‘spaghetti’ gecombineerd met wat wortel ‘spaghetti’. Ziet er prachtig uit en echt super lekker! Maak het bijvoorbeeld eens met de Mediterrane mix met wat geroosterde noten of Oosters getint met de Currymix, kokosmelk en een gepocheerd eitje. Super lekker vind ik!

Tip van Rineke: dit is inderdaad wel wat meer werk dan een bakje selleriesalade in de winkel kopen. Maar het bevat heel veel niet: geen slechte/geharde vetten, geraffineerde suiker/zout en allerlei E nummers. Ik heb het er graag voor over want ik ben gek op sellerie salade. Maar ik blijf graag baas in eigen buik/pan.

Tip van Rineke: hangop is op een hele simpele manier zelf te maken. Als je het maakt van rauwe zuivel van biologische, loslopende, grasetende koeien (zeker als het afkomstig is van oude koeienrassen) heeft het een totaal ander effect op onze gezondheid dan gepasteuriseerde zuivel.

Over de bedenker van dit recept

 Ruim 15 jaar lang heeft Rineke mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk is om gezond eten in de praktijk te brengen, schreef ze in 2011 haar eerste boek:  Weten van (h)eerlijk eten 1. Na alle overweldigende reacties en de vraag naar meer informatie bracht ze in 2013 deel 2 uit, gevolgd door nog twee boeken. Haar meest bekende boek is 'Alles draait om je Hormonen': een uitgebreid voedingshandboek voor de moderne mens. Heerlijke recepten en uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt ze zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en het schrijven van boeken. Ook ontwikkelt ze producten onder het merk 'PUUR Rineke', waarmee je puur en gezond eet in een handomdraai.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip