Slowfood stoofpotjes

Publicatie datum 03-05-2022 10:09:36
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Van de mooiste, duurzaamste en duurste ingrediënten kun je in je keuken ongewild en onbedoeld toch iets ongezonds maken: kooktechnieken en bereiding bepalen namelijk ook heel veel van het uiteindelijke gezondheidseffect. Zo is vlees laten sudderen in een vloeistof vele malen gezonder.

Bereiding

Verhit de olie/roomboter in een braadpan, voeg de ui en knoflook toe en fruit een paar minuten aan. Voeg het vlees* en de specerijen toe. Bak een paar minuten goudbruin aan. Voeg het bier toe en verkruimel de bouillonblokjes erboven. Breng het aan de kook, draai de warmtebron lager en laat het vlees zachtjes stoven, circa 45 minuten tot 1 uur. Schil in de tussentijd de zoete aardappelen en snijd in grove stukken. Voeg de aardappel de laatste 10 minuten van de kooktijd aan je stoofpot toe. Let echt op dat ze niet te gaar worden, dat is erg jammer in dit gerecht. Proef en breng eventueel verder op smaak met peper, zout en specerijen. Voeg op het laatst de kidneybonen toe. Serveer met boekweitnoodles, gekookte gerst- of haverkorrels en lekkere gestoomde seizoengroenten of een frisse salade.

*Het kost iets meer voorbereiding, maar als je het vlees een dag van tevoren marineert in het bier en de specerijen wordt het nog gezonder en smaakvoller. Op deze manier ontstaan er namelijk minder AGEs en wordt het vlees nog malser.

Bereiding in de crockpot:

Dat is bijna nog gemakkelijker: doe de uien en knoflook samen met een heel klein beetje boter/olie en een mok water in je crockpot. (je kunt het uiteraard ook eerst even kort aanbraden in een koekenpan) Leg daar de kip op. En vervolgens de hardere groentes zoals knollen, pastinaken, wortelen etc. Voeg ook een klein beetje van het zout en de specerijen toe. Voeg een half uur voordat je aan tafel wilt ook de wat zachtere groentes als de zoete aardappel toe + de rest van je zout en specerijen. En een paar minuten voor het opdienen de bonen.

Ik gebruik ter vervanging van rijst altijd graankorrels van bijvoorbeeld spelt, kamut, (naakte)gerst of (naakte)haver. Deze bereid ik ook altijd in de crockpot, per kilo tegelijk. Ik vries het vervolgens weer in porties in zodat je, hoe druk je dag ook is, het alleen nog hoeft te ontdooien en op te warmen in een stoompannetje.

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie of roomboter
  • 500 gram gesnipperde ui
  • 2 tenen geperste knoflook
  • 500 gram biologisch pouletvlees van hanen (of van geitenbok of stier)*
  • snufje gemalen chilipoeder of
  • 200-300 gram pastinaak, schorseneer of wortel
  • 10 gram garam masala (of meer naar eigen smaak)
  • flinke theelepel curcuma
  • zout en peper naar smaak
  • 330 ml bruin bier of bokbier (anders water of rode wijn)
  • 300-400 gram zoete aardappel (of andere seizoengroente)
  • 100 gram santen of 200 ml kokosmelk
  • 300-400 gram gekookte bonen

 

*Ook erg lekker in deze stoofpot: Seitan in tamarisaus (deze stoof je niet mee maar door je vlak voor het opdienen door je gerecht)

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven: Weten van (h)eerlijk eten 1, Weten van (h)eerlijk eten deel 2 uit, Weetjes over (h)eerlijk eten (PDF), Alles draait om je Hormonen, Op weg naar meer energie en het uitgebreide voedingshandboek voor de moderne mens: Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap. Heerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt Rineke zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en trainingen op haar training- en vergaderlocatie PUUR Westerwolde. Het geld van haar bestsellers investeerde ze in een biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Gezond voedsel komt per slot van rekening van een gezonde bodem en uit een gezonde

 

Bron: Rineke Dijkinga

 

Deel deze tip