Speculaaskoek

Publicatie datum 19-11-2018 09:28:23
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Bereiding

De ingrediënten mengen, even proeven, eventueel nog iets van de ingrediënten toevoegen en goed aandrukken in een ingevette bakvorm. In ongeveer 45 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 140 graden. Je kunt er ook ruim 30 reuzenpepernoten van maken (bijvoorbeeld met een ijsschep- of portioneer lepel). Of ze in een leuk vormpje doen en er een soort speculaaskoekje van maken. Bindmiddelen als agar agar geven pas stevigheid na afkoeling. Wil je echt hardere pepernoten dan maak je er ruim 60-70 kleine bolletjes van.

Ingrediënten

  • 400 gram amandelmeel (eventueel zelf malen) of 200 gram amandelmeel en 200 gram hazelnootmeel
  • 3 eieren
  • 3 volle koffielepels speculaaskruiden
  • eventueel 1 theelepel kardemom of gemalen anijs
  • 2 koffielepels kokosmeel of 1 koffielepel arrowroot
  • 15 druppels stevia, scheutje ahorn- of rijstsiroop of nog gezonder 1 koffielepel kokosbloesemsuiker
  • 2 eetlepels gesmolten roomboter of kokosolie
  • voor een wat smeuïger koek kun je er circa 100 gram gepureerde ongezwavelde abrikozen doorheen doen, wel eerst laten wellen

Rineke's favoriete variatie:

Gezondheidstips

Gezien de stoffen in speculaas zouden speculaasjes en pepernoten een goede bron van antioxidanten kunnen zijn. Speculaaskruiden bevatten namelijk een mix van antioxidanten zoals kaneel, nootmuskaat (of foelie), kruidnagel, kardemom, gember en vaak nog peper, koriander en anijs. Echter, speculaasjes en pepernoten zitten veelal overvol transvetten, glucose-fructosesiroop en witte bloem.

Af en toe speculaasjes en pepernoten eten is geen probleem. Maar als de winkels van juli tot december vol liggen met deze lekkernijen, dan wordt het lastig om weerstand te bieden. Maak ze daarom op deze manier. Gezond, voedzaam en toch heel lekker. Ook lekker om als ontbijtkoek te eten.

Als je deze koek als ontbijtkoek eet, neem je geen extra calorieën tot je. Meestal zijn onze lekkere voedingsmiddelen extraatjes. Maar je kunt de lekkere dingen natuurlijk in dit geval ook eten in plaats van bijvoorbeeld brood. Zo kun je toch heerlijk genieten zonder veel extra calorieën toe te voegen.

Over dit recept

Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip