Speculaaskruiden crème

Publicatie datum 28-11-2017 15:01:56
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Bereiding

Amandelen fijn malen en in een kom doen. Vervolgens de peer en avocado fijn malen en bij het notenmeel doen. Voeg vervolgens alle andere ingrediënten toe. Even proeven en naar hartenlust nog wat vanille, speculaas of cacao toevoegen.

Smeer het op een broodje, een cracker of ook heel erg lekker en leuk feestelijk: op warme schijfjes appel die je garneert met nog wat noten, bessen, kasha, zonnebloempitten of wat je maar in huis hebt.

Afhankelijk van de hoeveelheid cacao, of je witte of bruine amandelen gebruikt en of je melasse of honing gebruikt, kan de crème veel donkerder of lichter worden dan op de foto.

Ingrediënten

  • 80 gram gemalen amandelen
  • 1 middelgrote avocado
  • 100 gram Conference peer
  • 2 volle theelepels speculaaskruiden
  • 1 eetlepel honing, kokosbloesem(siroop) of melassestroop
  • 10 gram rauwe cacao.
  • ½ theelepel vanille poeder
  • Snufje zout
  • 1 volle eetlepel gesmolten roomboter of amandel- of walnootolie

Gezondheidstips

Waarom ik dit broodbeleg bedacht? In een hotel kon ik even niets van mijn gading vinden als ontbijt. Ik meende uiteindelijk een cupje pindakaas te pakken en smeerde die op mijn cracker. Het bleek een spread te zijn van speculaaskruiden. Zo zoet, dat ik me echt wild schrok. Toen ik het etiket las zag ik dat het voor ruim 1/3 uit suiker bestond. Een uur later hoorde ik op het journaal dat kinderen nog steeds veel te weinig groente en fruit eten (1) In een maand waarin er zoveel zoetigheid op het menu staat heb ik gemeend deze overheerlijke gezonde variatie aan te bieden. Als zoet de overhand heeft in onze smaakbeleving vinden we elke smaak daarna ‘flauw’. Geen wonder dat veel kinderen vinden dat groente en fruit niet lekker zijn. 

Door deze spread op brood of op een appel te smeren heb je een paar voordelen:
  • Het bevat prachtige eiwitten en gezonde vetten. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel een stuk stabieler, zeker als je het serveert met de appel of op bijvoorbeeld een boekweit cracker. Een stabiele bloedsuikerspiegel is ongelooflijk belangrijk voor energie, stemming, gewicht en gezonde darmen. Hierover alles in mijn laatste boek Op weg naar meer energie
  • Spelenderwijs voeg je zo groente en fruit aan het menu van je kind toe.
  • In feestmaanden wanneer er zoveel zoete tussendoortjes zijn kun je wellicht de hoeveelheid suikers en loze voedingsstoffen beperken door tijdens de maaltijden in elk geval geen snelle suikers als beleg te gebruiken.

Ingrediënten van een willekeurig broodbeleg dat naar speculaasjes smaakt

Ingrediënten: Original speculoos 58% (TARWEbloem, suiker, plantaardige oliën (duurzame en gecertificeerde palmolie, raapolie), kandijstroop, rijsmiddel (natriumwaterstofcarbonaat), SOJAbloem, zout, kaneel), raapolie, suiker, emulgator (SOJAlecithine), voedingszuur (citroenzuur). Bevat 36.8 gram suiker per 100 gram

1) https://www.nu.nl/eten-en-drinken/5010659/kinderen-eten-weinig-groente-en-fruit.html

Over dit recept

Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.

Bron Rineke Dijkinga

Deel deze tip