Thee

Publicatie datum 23-11-2022 12:36:52
Categorie Info

Geschreven door: Casper Beukema

Thee is een drank van de theeplant, de Camellia sinensis genaamd. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is. Deze methode wordt een infusie genoemd. Kruiden die op deze manier worden gedronken worden daarom voor het gemak ook thee genoemd, maar er is maar één thee en dat is thee.

De legende gaat dat in 2737 voor Christus de Chinese keizer Shen Nong onder een boom van een kopje heet water aan het genieten was, totdat er theeblaadjes in zijn glas waaiden. Vervolgens zou hij zo enthousiast zijn geworden van de smaak dat thee de meest gedronken drank in China werd. Of de legende echt waar is weet geen mens, maar het is een mooi verhaal.

Later gingen we de blaadjes fermenteren waardoor we de houdbarheid konden verlengen. Er ontstond hierdoor zwarte thee. Dit is in India erg populair en dat heeft de toen aanwezige Engelsen ertoe gebracht zwarte thee op hun lijst van favorieten te zetten. Met een wolkje melk uiteraard.

Thee bevat het aminozuur theanine, een stof die rustgevend is maar ook helderheid geeft. Ook bevat thee 50% van het gehalte cafeïne wat in koffie te vinden is. Het is daarom beter om niet te veel thee te drinken in de late middag en avond.

Groene thee is gezonder dan zwarte thee omdat het cathechinen bevat, welke onder de groep polyfenolen vallen. Er zijn verschillende thee catechinen, het epigallocatechine-gallaat (EGCg) is het meest actieve component van groene thee. Het werkt ontstekingsremmend, cholesterolverlagend, stimuleert de vetverbranding en beschermt weefsels als antioxidant.

Er is een theevariant waarbij je de gemalen bladeren als poeder drinkt. Deze groene thee wordt matcha genoemd en deze bevat veel meer catechinen dan een “normale” groene thee omdat de bladeren de bron zijn van deze stoffen. Je kunt matcha zo drinken, in smoothies verwerken of als sportdrank met cacao en kokosbloesemsuiker opdrinken voor een energieboost.

Als je thee bereidt is het belangrijk om het water niet heter dan 90 graden op te gieten en niet langer dan 3 minuten te laten trekken. Te heet water maakt de thee bitter en de gezonde cathechinen nemen dan af. Doe ook niet te veel thee in een bereiding. De meeste mensen doen dit en dat maakt de smaak te sterk. De kleur hoort heel licht geelgroenig te zijn, zeker niet richting felgeel. De meest gedronken groene thee is Chinese “gunpowder”. Deze thee is krachtig, smaakt wat ruwig en is snel bitter. Taiwanese sensha is zachter en smaakt aangenaam rond en soepel. Als je zo min mogelijk bitter wilt proeven, probeer dan eens witte thee, zoals Mao Feng. Witte thee is gemaakt van de bovenste lichte (witte) blaadjes van de theestruik en deze smaak blijft erg zacht en aangenaam. Een absolute aanrader! Tot slot heeft losse thee een betere smaak dan builtjes.

Drogisterij De Rode Pilaren heeft een enorm brede keus aan losse thee. Kom gerust eens langs om je te laten verrassen. We helpen je graag met je keuze.

Deel deze tip