Tomaten chips. Of liever sofrito?

Publicatie datum 30-08-2022 11:25:21
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga , Social Media

Lekkerder dan dit ga je het niet maken met tomaten: Eigengemaakte tomaten 'chips' uit de droogoven. En als je die niet hebt overheerlijke sofrito. Gebruik de zomerse zongerijpte overvloed om er in de koude maanden ook optimaal van te genieten.

Ingrediënten

Ik weet niet hoeveel tomaten je gaat gebruiken. Ik maak meestal een paar kilo tegelijk. De bereiding is supersimpel of je er nu sofrito of 'chips' van maakt.

Aan de slag voor sofrito om direct te eten: 

Snipper de uien en knoflook en fruit circa 5 minuten samen met de knoflook in olijfolie. Doe vervolgens deandere ingrediënten erbij. Eventueel kun je de tomaten eerst ontvellen. Laat alles minstens een uur zachtpruttelen. Iets langer mag ook. Erg lekker over bijvoorbeeld een bonenschotel, kamut spaghetti, boekweit- of 5-granen-tagliattelle.

Aan de slag om te bewaren

Zie hierboven. Kook in de tussentijd een paar glazen conserven potten uit in een grote pan. Ik kies meestalvoor kleine potten, maar je kunt natuurlijk ook 1 of 2 grotere nemen. Haal ze er met een tang uit en zetze even op een schone handdoek. Proef de sofrito en als je deze lekker op smaak vindt, giet je de kokendesaus in de potten. Draai het deksel er goed op en kook ze nogmaals 10-15 minuten in de pan met water waar je de potten in had uitgekookt*.Laat ze afkoelen en bewaar ze op een koude plek. In de koelkast blijft de sofrito minstens zes maanden goed.

* Te veel werk? In porties invriezen kan uiteraard ook. Wel minder lekker, vind ik.

Aan de slag voor 'chips'

Ik gebruik dan maar 1 ui en een scheut olijfolie. Laat het aan de kook komen en circa 15 minuten pruttelen. Pureer het en laat afkoelen. Verdeel de saus over droogvellen. Zet in je droogoven op 68 graden gedurende 4 uur. Zet de temperatuur dan lager naar 52 graden. Als ze crispy zijn (afhankelijk van hoe dik je ze maakt en de totale hoeveelheid) zijn ze klaar. Let op: ze blijven alleen crispy als je ze heel goed afgesloten bewaart. Serveer ze als amuse of als chips. Ik vind het een feestje om te zien en een feestje voor mijn smaakpapillen.

Ingrediënten voor circa 1.5 liter sofrito

  • 250 gram uien
  • 3-4 tenen knoflook
  • Gedroogde basilicum, oregano of Italiaanse kruiden naar smaak
  • 40 gram jonge, verse rozemarijn
  • 850 gram biologische overrijpe tomaten*
  • 200 ml olijfolie
  • 8-10 gram zout
  • een paar draaien peper

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven: Weten van (h)eerlijk eten 1, Weten van (h)eerlijk eten deel 2 uit, Weetjes over (h)eerlijk eten (PDF), Alles draait om je Hormonen, Op weg naar meer energie en het uitgebreide voedingshandboek voor de moderne mens: Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap. Heerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt Rineke zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en trainingen op haar training- en vergaderlocatie PUUR Westerwolde. Het geld van haar bestsellers investeerde ze in een biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Gezond voedsel komt per slot van rekening van een gezonde bodem en uit een gezonde

Bron: Rineke Dijkinga

 

Deel deze tip