Vegan pepernoten

Publicatie datum 10-11-2020 11:47:28
Categorie Recepten

Vegan pepernoten van Chantal Voets is te bereiden in 40 minuten. Je maakt dit gerecht met Kokosolie, Kokosbloesemsuiker & Amandelmeel Goud van Amanprana. Dit recept uit de Nederlandse keuken is heerlijk als Tussendoortje & Taart, cake en koekje. Tevens past het perfect in een Vegetarisch, Glutenvrij, Veganistisch & Lactosevrij dieet.

Ingrediënten

Bereiding van vegan pepernoten

  1. Spatel de droge ingrediënten door elkaar.
  2. Voeg hier de kokosolie en de amandelmelk aan toe en kneed toe een stevig deeg.
  3. Is het deeg te droog? Voeg een paar eetlepels plantaardige melk toe.
  4. Plaats de deegbal voor zo’n 30 minuten in de koelkast.
  5. Zet ondertussen de oven aan op 160 graden.
  6. Bekleed de bakplaat met bakpapier en strooi wat meel over het aanrechtblad.
  7. Rol hier de deegbal op uit in een lap van zo’n 1 cm dik.
  8. Snijd stukjes van het deeg of maak er balletjes van en plaats deze op de bakplaat.
  9. Bak de pepernoten in zo’n 10 minuten goudbuin.
  10. Laat de pepernoten afkoelen buiten de oven en geniet!

Vegan pepernoten voor Sinterklaas

Ondertussen nadert het einde van het jaar. De dagen worden korter en het weer kouder, dit is ieder jaar weer het ideale moment om (samen) de keuken in te duiken en lekkere gerechtjes te maken.

Pepernoten worden oorspronkelijk met dierlijke producten zoals melk, boter en eieren gemaakt. Met dit recept laten we je zien dat je pepernoten ook perfect vegan kan maken zonder dat daar diertjes voor hebben afgezien. Daarnaast bevatten deze pepernoten geen geraffineerde suikers. We kiezen namelijk voor kokosbloesemsuiker.

Amanprana kokosbloesemsuiker heeft een lagere glycemische index (GI 35) dan gewone suiker (GI 70), dit betekent dat je bloedsuikerspiegel beter met rust gelaten wordt. De koolhydraten in de kokosbloesemsuiker worden langzaam afgebroken, waardoor hun glucose geleidelijk aan het bloed wordt afgeven. Daarnaast is kokosbloesemsuiker ongeraffineerd. Deze suiker is dus niet bewerkt. Hierdoor blijven alle gezonde vitamines, mineralen en vezels behouden.

De amandelmeel die we gebruiken wordt gemaakt van 100% biologische, niet-geschilde, hele amandelen uit Spanje. Dit amandelmeel bevat 5 maal minder amandelvet in vergelijking met doorsnee amandelmeel, waardoor het 5 maal minder Omega-6 bevat. Dit geeft een beter bak resultaat. Daarnaast is het vezelrijk en rijk aan eiwitten.

Ook de biologische kokosolie die we gebruiken is van de beste kwaliteit, de rijpe kokosnoten krijgen namelijk minstens 45 dagen om te rusten, waardoor een enzymatisch proces zorgt voor de lichtst verteerbare kokosolie met een perfecte smaak. Unieke droogprocedure voor de echte rauwe kwaliteit. Klinkt goed, toch? Wist je trouwens dat Amanprana de eerste was om extra vierge kokosolie op de markt te brengen in België. De enige originele extra vierge+ kokosolie sinds 2005.

Kort door de bocht met dit recept voor vegan pepernoten wordt het Sinterklaasfeest voor iedereen een feest

Chantal Voets

Chantal Voets, mede-oprichtster van Amanprana, is gek op koken en deelt het liefst haar kennis, allerhande weetjes en inspiratie uit aan ieder die het weten wil.

Bron: AmanPrana.eu

Deel deze tip