Vijgen noten paasbrood

Publicatie datum 16-04-2019 08:30:23
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Zonder broodbakmachine kun je dit ook prima maken met een mixer met deeghaken. Als je het deeg goed gemengd hebt doe je er een theedoek over en zet je het op een plek op kamertemperatuur weg.

Bereiding

Doe alle ingrediënten, in de volgorde waarin ze hierboven vermeld staan, in de broodbakmachine* en zet het kneed- en rijsprogramma in werking.** Als je speltmeel hebt voeg je zelf zout en gist/zuurdesem toe. Laat het 8-10 uur in de broodbakmachine staan, doe het dan in een bakvorm (of maak er 12 kleine bolletjes van op een bakplaat) en zet het in een op 150 graden voorverwarmde oven. Bak het brood 45-50 minuten, als je er bolletjes van maakt max. 35 minuten. Besmeer het brood met extra virgin kokosolie of met roomboter en serveer het eventueel lauwwarm. Beleg kun je uitsparen want de smaak is zo ook verrukkelijk.

* Zonder broodbakmachine kun je dit ook prima maken met een mixer met deeghaken. Als je het deeg goed gemengd hebt doe je er een theedoek over en zet je het op een plek op kamertemperatuur weg.

** Als je broodbakmachine dit programma niet kent, zet je gewoon het apparaat uit nadat het deeg gemengd is. Wel laten staan op een plek die op kamertemperatuur is om het te laten rijzen.

Ingrediënten

Gezondheidstips

  • Door wat amandelmeel (je kunt zelf ook heel eenvoudig amandelen malen in een keukenmachine) krijg je een beetje de smaak van spijs aan je brood. Het hoeft geen betoog natuurlijk dat dit brood vele malen gezonder is dan het zeer suikerrijke en geraffineerde (dus bloedsuikerspiegel verhogende) paasbrood uit de supermarkt.
  • Kijk goed of je ´gewone´ 100% kokosmelk koopt. Het is onvoorstelbaar wat sommige fabrikanten aan een gezond natuurproduct kunnen toevoegen aan additieven en E-nummers. Er zijn zelfs light-varianten! Overtuig je er dus van dat het ‘gewoon’ kokosmelk is. 

Over dit recept

Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip