(Wal)noten Brein-bonbons

Publicatie datum 23-12-2019 10:16:05
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Zonder toegevoegde suikers, gluten of koemelk

Bereiding

Verwarm de santen au-bain-marie en voeg alle ingrediënten (ca. 30-35 gram van de gehakte walnoten en de gehakte hazelnoten achterhouden) en meng tot een egale massa. Proef even en voeg eventueel nog iets van de ingrediënten toe. Als je ze echt niet zoet genoeg vindt kun je er wat kokosbloesemsuiker door doen. Laat minimaal een half uur op een koude plek rusten en draai er dan ca. 30-35 balletjes van, wentel ze door de overgebleven gehakte walnoten/hazelnoten crunch (of door rauw cacao poeder of kokosrasp) en bewaar op een koele plek. Eet ze ook lekker koel. Heerlijk, als tussendoortje of toetje, bij een warm kopje koffie of thee! 

Ingrediënten

  • 200 gram santen
  • 20-25 gram rauwe cacaopoeder
  • 20 gram chia- of lijnzaad
  • 100 gram notenpasta*
  • 3-4 gram kaneel
  • 3-4 gram Five Spices poeder
  • 60 gram cranberries (of stukjes vijg of abrikoos)
  • evt. de rasp van een biologische sinaasappel
  • 100 gram gehakte walnoten
  • 50 gram gehakte geroosterde hazelnoten of cashewnoten
  • eventueel nog wat rauwe cacao om je 'bonbons' door te wentelen

Gezondheidstips

Als we onze gezondheid in goede banen willen leiden, zouden we minder omega 6 en meer omega 3 moeten eten. Een overmaat aan Omega 6 ten opzichte van Omega 3 kan namelijk heel wat nadelige effecten hebben op je gezondheid. Lees verder over het belang van een gezonde Omega 3/6 balans. Wil je echt profijt hebben van meer Omega 3 dan zal je de hoeveelheid Omega 6 logischerwijs drastisch moeten verminderen om de balans te herstellen. Naast duurzame dierlijke eiwitten (van dieren die hebben losgelopen en hebben gegraasd) zijn ook het minimaliseren van halvarines, margarines, bakboters, zonnebloemolie en industriële vetten belangrijke stappen om de overmaat aan omega 6 te verminderen. In zoete lekkernijen en kant-en-klare 'feestelijke hapjes' zit nagenoeg altijd een overmaat aan Omega 6.  Zelf maken biedt je dus volop mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan! 

Over de bedenker van dit recept

 Ruim 15 jaar lang heeft Rineke mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk is om gezond eten in de praktijk te brengen, schreef ze in 2011 haar eerste boek:  Weten van (h)eerlijk eten 1. Na alle overweldigende reacties en de vraag naar meer informatie bracht ze in 2013 deel 2 uit, gevolgd door nog twee boeken. Haar meest bekende boek is 'Alles draait om je Hormonen': een uitgebreid voedingshandboek voor de moderne mens. Heerlijke recepten en uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt ze zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en het schrijven van boeken. Ook ontwikkelt ze producten onder het merk 'PUUR Rineke', waarmee je puur en gezond eet in een handomdraai.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip