Winterpostelein Omega 3 salade

Publicatie datum 30-01-2024 18:12:24
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Wat is het toch een prachtige groente, winterpostelein. Zo vanuit het niets zie je in het najaar opeens een tapijt van winterpostelein in de tuin ontstaan. En wie zijn ogen goed de kost geeft, wat kom je het onderweg ook vaak tegen.

Bereiding

Was de sla goed en droog het in een slacentrifuge. Doe het in een schaal en strooi chia- en hennepzaad en de walnoten erover. Knip of snijd de zongedroogde tomaten in hele kleine reepjes, snijd de verse kruiden fijn, schil en snipper de ui en voeg dit alles toe. Meng alle ingrediënten door elkaar. Verbrokkel als laatste de schapenfeta en strooi erover. Maak de dressing, proef even of het zuur/zoet gehalte goed is, voeg desgewenst nog wat van de ingrediënten toe. Serveer het in een kommetje naast de salade.

Ingrediënten

voor circa 2 personen

  • 200 gram winterpostelein of veldsla (of van beide wat)*
  • eventueel 2 eetlepels chiazaad
  • 2 eetlepels gepeld hennepzaad
  • 3 eetlepels walnoten
  • 5 zongedroogde tomaten
  • 1 rode ui
  • een paar eetlepels verse groene kruiden
  • 100 gram schapenfeta

Voor de dressing

* maar er zijn natuurlijk veel meer najaars groene blaadjes te vinden. Denk aan wat paardenbloemen, knopkruid, weegbree of wat je maar vindt.

Gezondheidstips

Het is algemeen bekend dat er in vis omega 3-vetzuren zitten. Maar de volgende ingrediënten in deze salade bevatten ook allemaal omega 3: winterpostelein, veldsla, hennepzaad, walnoten, chiazaad, walnoten-, koolzaad- en hennepolie en tot slot ook nog de schapenkaas. (omdat schapen normaliter buien lopen en gras eten bevat schapenzuivel een mooie hoeveelheid Omega 3) Wetenschappers zijn er van overtuigd dat mensen (vooral mannen) de omzetting vanuit plantaardige omega 3 naar de uiteindelijke werkzame stoffen EPA en DHA moeilijk maken en we dus vis MOETEN eten. Gelukkig voor de vissen worden er inmiddels ook andere geluiden gehoord: bij vegetariërs werden geen verlaagde niveaus van omega 3-vetzuren gemeten: Wellicht maken zij door andere voedsel- en leefstijlkeuzes deze omzetting toch. 

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Bron: Rineke Dijkinga

https://rinekedijkinga.nl/recepten/winterpostelein-omega-3-salade.html

Deel deze tip