Witte wintergroenten Kimchi

Publicatie datum 09-12-2025 13:16:33
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Niets leuker dan je eigen kimchi maken, vind ik. Met een basisrecept kun je alle kanten, kleuren én smaken op. Wat je maar wilt. En wat een mooie manier om je darmbacterien dagelijks een ‘pluk mooi eten’ voor te zetten.

Bereiding

  1. Kool voorbereiden
    • Snijd de Chinese kool in de lengte in vieren en vervolgens in fijne repen. Spoel goed af. Meng het zeezout erdoor en laat het 3-12 uur in een kom staan. Spoel goed af en laat uitlekken.
  2. Groenten en fruit snijden
    • Snijd daikon, wortel, wortelpeterselie, appel, peer in dunne reepjes of plakjes.
    • Meng alles in een kom.
  3. Marinade maken
    • Pureer knoflook, gember, chilipeper, de Sea Sauce en de 20 gram zout met 1 liter water (bijv. met een staafmixer of blender).
    • Proef, het moet licht zout smaken, niet overdreven.
  4. Vullen
    • Doe een laagje kool in een schone/uitgekookte pot en verdeel daarover het groenten-fruitmengsel. Bouw de pot zo laagje voor laagje op.
  5. Gieten en afsluiten
    • Giet de marinade erover tot alles net onderstaat. Gebruik eventueel een gewicht of schoon glaasje om de kool onder te houden, anders heb je kans op schimmelvorming.
    • Sluit de pot losjes af (zodat gas kan ontsnappen), of open de pot elke dag even om het gas te laten ontsnappen.
  6. Fermenteren
    • Laat de kimchi 1–2 weken op kamertemperatuur staan (korter kan ook natuurlijk, dan wordt ie minder zuur) om te fermenteren. Zet daarna in de koelkast. Na 10- 14 dagen is de witte kimchi friszuur en klaar om te eten. (eerder kan uiteraard ook maar dan is de smaak nog iets minder ontwikkeld)

Ingrediënten

Ingredienten

  • 750 gr Chinese kool
  • 25 gram Keltisch zeezout
  • 200 gram daikon/rettich
  • 250 gram witte ui
  • 1-2 peren of appels
  • 200 gram witte wortel of pastinaak
  • 150 gram wortelpeterselie

VOOR DE MARINADE

  • 2 teentjes knoflook
  • 25-30 gram verse (geschilde) gember
  • 1 rode chilipeper (of chilivlokken/chilipoeder naar smaak

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Bron:

Rineke Dijkinga

https://rinekedijkinga.nl/recepten/witte-wintergroenten-kimchi/

Deel deze tip