Witte wintergroenten soep

Publicatie datum 16-12-2025 10:44:50
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

“Een dag geen soep is een dag niet geleefd.” Voor mij dan. Bijna dagelijks eet ik tussen de middag een soepje van seizoengroenten. Wat een diversiteit aan smaken, restjes & seizoengroenten kun je er toch in kwijt. En wat een simpele manier om aan je benodigde hoveelheid vezels voor je darmbacteriën te komen. Want alleen groentes bij je diner…daar maak je ze niet gelukkig mee.

Bereiding

  1. Schil de groenten en snijd ze in egale stukken. Pel en snipper de uien en knoflook.
  2. Fruit deze aan in wat boter, ghee of olijfolie. Voeg de specerijen* toe en laat nog even sudderen.
  3. Voeg water, botten** (of kruiden) bouillon, Kombu***, peper en zout toe. Laat ongeveer 25 minuten koken en pureer tot een gladde soep.
  4. Voeg aan de kokende soep 1 of 2 eiwitten toe en pureer direct (anders schift het ei) Kies je voor een van de andere versies dan voeg je die toe, pureren heeft dan geen haast.

* Ik vind Vadouvan heerlijk bij deze groenten. Het is te koop als mix in het kruiden/specerijen schap. Maar je kunt ook eenvoudig en naar eigen smaak de ingrediënten uit deze mix gebruiken om je soep op smaak te maken. Of kies voor totaal andere specerijen natuurlijk, het gaat om jouw smaakvoorkeuren.

Dit zijn de ‘klassieke ingrediënten van Vadouvan****: mosterdzaad, fenegriekzaad, kurkuma, komijnzaad, venkelzaad en knoflook, aangevuld met ingrediënten als ui, dragon, kardemom, kaneel, chili/cayenne, laurier, lavas en kruidnagel. Dus kies hier een aantal van. En afhankelijk van je keuzes zal je soep er meer of minder wit uitzien.

**Ik gebruikte de 4 dagen lang getrokken bottenbouillon van De Kleinste Soepfabriek.

*** Wil je je soep echt ‘stralend wit’ houden? Doe er dan een koffielepel agar agar door. Niet als bindmiddel in dit geval maar voor een mooi aanvulling met jodium/mineralen.

****Persoonlijk vind ik de Vadouvan van Puur en Fit erg lekker. En die van Natural Tempation

Ingrediënten

  • 800-900 gram diverse witte groenten. (Bloemkool, pastinaak, schorsneer, knolselderij, witte zoete aardappel, aardappel)
  • 200 gram witte uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1,5 liter water
  • 400 ml kippen bottenbouillon* (of een vegan kruidenbouillon of die van jezelf)
  • 1 stengel Kombu (of wat ander zeewier**)
  • 2 volle eetlepels Vadouvan***
  • Peper en zout naar smaak

 

Voor extra romigheid

Een geklutst eiwit, wat crème fraîche of een paar eetlepels witte amandelpasta of het niet-vloeibare deel van volvette kokosmelk.

Voor de bite:

eventueel een flink handvol lupines/witte bonen. Of ook lekker: een flinke hand gesmoorde preiringen.

Voor de garnering:

Wat zonnebloempitten, amandelschaafsel, toefje crème fraîche, sesamzaadjes, gebakken uitjes, brokjes feta/halloumi, stukjes kip, of wat kiemen als alfalfa of rode klaver

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Bron:

Rineke Dijkinga

https://rinekedijkinga.nl/recepten/witte-wintergroenten-kimchi/

Deel deze tip