Wortel appeltaart bij je paasontbijt

Publicatie datum 26-03-2024 10:25:17
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Misschien vervelend om te zeggen, maar met de gemiddelde paasstol en feestelijke hapjes 'verhongeren' je goede darmbacteriën. Met de ingrediënten in de gemiddelde feestgerechten kunnen jouw goede darmbacteriën zich niet voeden. Vaak hoor ik 'na de feestdagen ga ik weer gezonder eten'. Maar waarom zou je niet én superlekker én gezond eten met Pasen? Dat begint bij het ontbijt, met de zo belangrijke vezels voor je darmbacteriën. Dat is hun ‘brandstof’, waarop ze al hun taken voor jouw gezondheid optimaal uitvoeren. En dat zijn er nogal wat!

Een smeuïge taart die je ook als ontbijt zou kunnen eten. Dat klinkt als utopie. Toch is het denk ik wel degelijk mogelijk als je dit eet als vervanger van een andere maaltijd en tussendoortjes.

Bereiding

Was de appelen, schil de wortelen en rasp of blender deze mooi fijn. Doe alle ingrediënten (met uitzondering van de eieren en het natrium bicarbonaat) in een kom  en meng het heel goed. Proef even of je nog iets wilt toevoegen. Is het mengsel lekker op smaak klop dan de eieren op en meng de natrium bicarbonaat erdoor. Doe een stuk bakpapier in een bak- of springvorm en zet de taart in een voorverwarmde oven op 150 graden een 50-60 minuten in de oven. Goed af laten koelen voor je de taart aansnijdt. Garneer de taart evenueel met wat wortel-of kokosrasp. Of als je een feestje te vieren hebt met wat lemoncurd of eierroom. (zie de recepten in mijn boeken)

Ingrediënten

* Ik laat deze ook vaak weg. En gooi dan een flinke hand zonnebloem-of pompoenpitten erdoor. De taart wordt dan nog minder zoet, maar ik vind dat oke.

Voedingswaarde van deze appel worteltaart per 100 gram:Kcal. 171 / Vet 10. 8 gram (waarvan verzadigd 3,6, EOV 4.6, MOV 1.9)/ Suikers 11 gram (waarvan natuurlijke suikers 8.4 gram*), Eiwit 5.8 gram / vezel 4.5 gram / Zout 0.05 gram

* Veel muesli's en cruesli's zitten boven de 20 gram suikers per 100 gram.

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Bron:

Rineke Dijkinga

https://rinekedijkinga.nl/recepten/appel-worteltaart-zonder-geraffineerde-suikers.html

Deel deze tip