Zandtaartgebakjes

Publicatie datum 27-12-2021 11:58:47
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Mijn favoriet? Een vulling met rabarber (pruimen of een citrus marmelade) met aardbeien, haverroom, toefje rauwe kefir hangop of lemoncurd!

Bereiding

Deeg klaar maken en een half uurtje laten rusten in de koelkast. Een werkblad bestuiven met meel (bijvoorbeeld boekweit), deeg erop leggen, afdekken met plastic folie en heel dun uitrollen. Met een uitsteekvormpje kun je er 12-14 deegrondjes van maken. Deze in een muffin bakje leggen en in de vorm drukken. Ca. een half uur op 140 graden in de oven zetten. Haal ze uit de vorm en plaats ze op een rooster om ze af te laten koelen. Vul ze met een lekkere fruitmoes en beleg ze met vers fruit. Uiteraard kun je ze ook met iets hartigs vullen. Vries eventueel een deel in zodat je altijd wat gebaksvormpjes op voorraad hebt.

Mijn favoriet? Een vulling met rabarber (pruimen of een citrus marmelade) met aardbeien/bessen, toefje rauwe kefir hangop, haverroom of lemoncurd!

Ingrediënten

  • 250 gram meel*
  • 50 gram kastanje- of amandelmeel
  • 150 ml havermelk
  • 2 gram zout
  • ca. 40 gram olijfolie of gesmolten roomboter/ghee/kokosolie
  • 2 gram natrium bicarbonaat
  • evt. 6 gram fijne psyllium vezel als je glutenvrije granen gebruikt.

* ik gebruik vaak een mengsel van 50% haver- en 50% boekweitmeel. Maar ook vaak de 9 granen meelmix. Of waar ik ook erg van gecharmeerd ben: een mengsel van gelijke delen haver, boekweit, rogge, emmerkorn/spelt en gerstmeel. Wat een lekker en mooi bakresultaat van deze laatste. Maar hier zitten dus wat gluten in.

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven: Weten van (h)eerlijk eten 1, Weten van (h)eerlijk eten deel 2 uit, Weetjes over (h)eerlijk eten (PDF), Alles draait om je Hormonen, Op weg naar meer energie en het uitgebreide voedingshandboek voor de moderne mens: Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap. Heerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt Rineke zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en trainingen op haar training- en vergaderlocatie PUUR Westerwolde. Het geld van haar bestsellers investeerde ze in een biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Gezond voedsel komt per slot van rekening van een gezonde bodem en uit een gezonde omgeving.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip