Zoete aardappel bananenbrood

Publicatie datum 22-02-2022 13:55:09
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Je darmbacteriën bij elke hap die je in je mond stopt voorzien van vezels. Dat is waar je (darm)gezondheid erg bij gebaat is. Uit die vezels maken ze zogenaamde korte-keten-vetzuren aan. Deze lijken, op nagenoeg alle aspecten van je gezondheid, een flinke vinger in de pap te hebben. Goed om te weten dat je daarvoor specifieke vezels daarvoor nodig hebt, zoals resistent zetmeel. De vezels uit 'gewoon brood' bevatten die nauwelijks. De hoofdingrediënten van dit brood zijn allen goede bronnen van resistent zetmeel.

Bereiding

Pel de banen en blender ze heel fijn. Schil de bataten en zoete aardappel en blender of rasp ook deze heel fijn. Doe alles in een kom en voeg de rest van de ingrediënten tot aan de kokosolie toe. Meng heel goed met een mixer met deeghaken. Verwarm de oven voor op 160 graden. Smelt de kokosolie heel kort en voeg het samen met de natriumbicarbonaat toe aan het meel. Wederom goed mengen. Spatel er daarna nog eventueel de cashewnoten door. Doe je beslag in een broodbakvorm met daarin bakpapier en zet het circa 55 minuten in de oven: laat de oven de eerste 10 minuten even op 150-160 graden staan. De rest van de baktijd zet je de oven op 140-150 graden. Laat het brood goed afkoelen op een rooster. Pas na volledige afkoeling krijgt resistent zetmeel zijn stevigheid en zijn optimale eigenschappen voor jouw darmgezondheid. Doe er een likje roomboter op (dit bevat namelijk al kant-en-klaar boterzuur)

Ingrediënten

  • 300 gram bio bananen (liefst niet al te rijp)
  • 150 gram bataat/zoete aardappel
  • 100 gram aardappel
  • 100 gram boekweitmeel
  • 150 gram bonenmeel* of (rode)linzenmeel
  • 4-5 gram Keltisch zeezout

*Ik maakte het met veld-/tuinbonenmeel van Waldfarming. Mooi lokaal geteeld, betaalbaar en biologisch.

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven: Weten van (h)eerlijk eten 1, Weten van (h)eerlijk eten deel 2 uit, Weetjes over (h)eerlijk eten (PDF), Alles draait om je Hormonen, Op weg naar meer energie en het uitgebreide voedingshandboek voor de moderne mens: Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap. Heerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt Rineke zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en trainingen op haar training- en vergaderlocatie PUUR Westerwolde. Het geld van haar bestsellers investeerde ze in een biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Gezond voedsel komt per slot van rekening van een gezonde bodem en uit een gezonde omgeving.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip