Zoete aardappel lasagne

Publicatie datum 26-10-2021 13:37:05
Categorie Recepten , Social Media

Een lasagne zonder granen en melk. Met toch heerlijke laagjes en een kokosmelk 'bechamelsaus'. Een heerlijk recept om ook je darmbacteriën van te laten smullen. Het bevat namelijk flink wat resistent zetmeel.

Bereiding

Schil de zoete aardappel en pastinaak. Snijd daar in verticale richting dunne repen van maximaal een halve cm. van. (Het makkelijkst gaat dit met een mandoline) Bekleed een quichevorm met bakpapier en bestrijk dit met olijfolie. Leg de helft van de repen pastinaak en zoete aardappel dakpansgewijs op de bodem. Spreid hier de witte bonen/lupine over. Maak de bechamelsaus door alle ingrediënten in een kom te doen en te mengen tot een egale massa. Giet de helft van deze saus over de pastinaak/zoete aardappel. Dek dan af met de rest van de repen pastinaak/zoete aardappel. Giet vervolgens de andere rest van de saus erover. Snijd de halloumi in dunne plakjes en leg deze over de bechamelsaus. Zet 40-45 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden. Strooi, nadat je de lasagne uit de oven gehaald hebt, er de gemengde noten over. Erg lekker om te serveren met wat zuurkool, gegrilde groente of een groene salade.

Voedingswaarde van de lasagne per persoon (met kokosmelk):  Kcal 780, Vet 55 gram (waarvan verzadigd 24,9, EOV 12,4 en MOV 10,5 gram), Koolhydraten 41 (waarvan natuurlijke suikers 21 gram*), eiwit 26,7 gram, voedingsvezel 12.5 gram, zout 3,67 gram. NB; merk op dat dit recept door de halloumi best veel zout bevat. Eet dus de rest van de dag geen bewerkt voedsel meer omdat dat ook al veel zout bevat.

* De suikers in zoete aardappel bestaan voor een heel groot deel uit resistent zetmeel: dat wordt niet opgenomen in onze bloedbaan en heeft dan ook niet of nauwelijks invloed op onze bloedsuikerspiegel/insuline niveaus. Helaas is dat niet terug te zien in de voedingswaarde berekening.

Ingrediënten

  • 500 gram zoete aardappel
  • 200 gram pastinaak
  • 200-300 gram gekookte witte bonen of lupine
  • 200 gram halloumi (anders feta)
  • 75 gram gehakte walnoten

Voor de bechamelsaus:

voor 4 personen


Ik bedacht dit recept omdat ik 

  • een variant ervan in een restaurant heb gegeten. Zeldzaam zo lekker een vegetarisch gerecht in een restaurant gegeten.
  • weer bezig was met het gezondheidseffect van resistent zetmeel. Het blijft me eigenlijk verbazen dat we zoveel weten over het effect van voldoende vezels voor onze darmgezondheid en de aanmaak van boterzuur.
  • Een recept wilde dat hoog scoort in zijn eiwitgehalte. En dat was weer naar aanleiding van het feit dat vegetariers en veganisten toch vaak te weinig volwaardig eiwit eten. En we, zeker in de herfst, ons immuunsysteem wel van voldoende eiwitten moeten voorzien: je immuunsysteem gebruikt om virussen, griep (maar ook chronische ziekten) te overwinnen immers extra eiwitten. En die moeten er dan wel zijn!

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven: Weten van (h)eerlijk eten 1, Weten van (h)eerlijk eten deel 2 uit, Weetjes over (h)eerlijk eten (PDF), Alles draait om je Hormonen, Op weg naar meer energie en het uitgebreide voedingshandboek voor de moderne mens: Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap. Heerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt Rineke zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en trainingen op haar training- en vergaderlocatie PUUR Westerwolde. Het geld van haar bestsellers investeerde ze in een biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Gezond voedsel komt per slot van rekening van een gezonde bodem en uit een gezonde omgeving.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip