Zomerse haversalade

Publicatie datum 21-08-2017 17:30:58
Categorie Recepten

Heerlijke zomerse smaken & (h)eerlijk ontspannen

Ingrediënten

Salade

  • 700 gram gekookte, afgekoelde naakte haver
  • 750 gram gestoomde beetgare groente (in elk geval een venkelknol en verder wat ‘hardere’ groentes naar keuze van het seizoen (waspeen, broccoli, tuinbonen, peulen etc)
  • 22-25 gram Super Bouillon à la Rineke
  • 1,5 eetlepel gekneusd venkelzaad (nog lekkerder om het ook even te roosteren)
  • 25-30 gram fijngesneden ‘ontspannende’ kruiden bijvoorbeeld: citroenmelisse, citroenverbena, citroenkruid, venkelloof, dille loof, roomse kervel, citroentijm, citroenbasilicum
  • Per persoon garneren met 1 gepocheerd eitje, een halve avocado, een paar eetlepels rauwmelkse hangop, wat zachte/neutrale geitenkaas of wat geroosterde zonnebloempitten

Dressing

  • 125 ml olijfolie
  • 125 ml koolzaadolie
  • 1 à 2 tenen uitgeperste knoflook
  • Paar draaien peper en zout uit de molen
  • 2-3 eetlepels (Manuka of citroen) bio honing
  • Rasp van 1 bio citroen
  • Sap van 1 bio citroen
  • Scheut appelazijn of witte balsamico
  • Een extra smaak- en gezondheidsboost krijgt deze dressing door er een flinke scheut Happy Perilla aan toe te voegen

Bereiding

Ik kook altijd één kilo naakte haver en vries het in porties in. Eén zak naakte haver resulteert in iets meer dan twee kilo gekookte haver.

Was de groenten, snijd ze in even grote stukken en kook ze beetgaar. Spoel af onder de koude kraan en spatel ze door de afgekoelde gekookte naakte haver. Doe de rest van de ingrediënten erdoor en laten de smaken een tijdje intrekken. Zorg intussen voor de garnering en maak de dressing. Een eventueel restje dressing is nog perfect een paar dagen houdbaar, mits goed afgesloten in een donkere glazen fles/pot. 

Over de bedenker van dit recept

 Ruim 15 jaar lang heeft Rineke mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk is om gezond eten in de praktijk te brengen, schreef ze in 2011 haar eerste boek:  Weten van (h)eerlijk eten 1. Na alle overweldigende reacties en de vraag naar meer informatie bracht ze in 2013 deel 2 uit, gevolgd door nog twee boeken. Haar meest bekende boek is 'Alles draait om je Hormonen': een uitgebreid voedingshandboek voor de moderne mens. Heerlijke recepten en uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt ze zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en het schrijven van boeken. Ook ontwikkelt ze producten onder het merk 'PUUR Rineke', waarmee je puur en gezond eet in een handomdraai.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip