Zomerse koude pasta bowl

Publicatie datum 02-08-2022 13:59:00
Categorie Recepten , Social Media

Je eigen kommetje eten. Met allerlei verschillende smaken en kleuren. Ik ben er gek op. Het leuke vind ik ook dat je eigenlijk geen recept nodig hebt: alles wat je maar tegenkomt in de natuur of in de aanbieding kunt bemachtigen is prachtig. Ook met de basis van je bowl kun je eindeloos variëren.

Bereiding

De bowl op de foto maakte ik als volgt: 

  1. Bereid de tuinbonen, doperwten of peulen voor (doppen, punten, eventuele draden eraf) en was deze. Uit de diepvries gebruiken kan uiteraard ook.
  2. Breng water aan de kook, doe de pasta erin en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking (de 5-granen pasta moet 15 minuten koken). Doe in de laatste 8-10 minuten de doperwten, tuinbonen of sperziebonen eraan toe Afspoelen en uit laten lekken in een vergiet. Voeg wat olijfolie en zout toe. Meng vervolgens de creme fraiche, zure room of groene pesto erdoor.
  3. Was de komkommer en courgette. Haal de zaadlijsten er voor het grootste deel uit. Fruit in een koekenpan de uien, knoflook, de helft van de komkommer en de courgette (in blokjes gesneden). Ik doe er ook vaak nog een flinke hand brandneteltoppen, meldeblad, zevenblad of een ander groen (on)kruid door. Het is er immers in overvloed in de zomer. Ook gebruik ik vaak wat bladtoppen van de tuinboon (erg lekker!) en voor een zilt smaakje erin wat zongedroogde tomaten.
  4. Maak het gefruite mengsel helemaal naar eigen wens op smaak: met tuinkruiden als peterselie, dragon of bieslook. Of met mediterrane kruiden als rozemarijn, oregano of basilicum. Wat jij lekker vindt!
  5. De andere helft van de komkommer snijd je in dunne plakjes. Zet ze even een paar minuten in witte wijn azijn met een beetje honing en eventueel wat dille
  6. Kies je eiwitbron: stukjes kip, een gekookt eitje, feta, mozzarella of een flinke hand noten en zaden. 
  7. Garnering: noten, pitten, zaden en wat mooie zomerbloemen

Maar je kunt je natuurlijk helemaal uitleven met je eigen creativiteit. Alles kan! 

Ingrediënten

voor 2-3 personen

  • 100-110 gram (drooggewicht) 5 granen tagliatelle*
  • 150 gram tuinbonen, sperziebonen of peulen
  • 1 komkommer
  • 1 middelgrote courgette
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • olijfolie, peper en zout naar smaak
  • Eventueel een flinke hand groene (on)kruiden als spinazie, brandneteltoppen, melde, zevenblad etc)
  • Eventueel wat zongedroogde tomaten
  • Paar eetlepels creme fraiche, zure room of groene pesto.
  • Eiwitbron naar keuze: stukjes kip, een gekookt eitje, feta, mozzarella, gorgonzola of een flinke hand noten/zaden/pitten.
  • Garnituur: de andere helft van de komkommer in azijn met wat honing.

* Uiteraard kun je voor andere pasta kiezen. Als je tarwebloem pasta neemt heb je wellicht flink meer nodig omdat dit minder voedzaam is.

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven: Weten van (h)eerlijk eten 1, Weten van (h)eerlijk eten deel 2 uit, Weetjes over (h)eerlijk eten (PDF), Alles draait om je Hormonen, Op weg naar meer energie en het uitgebreide voedingshandboek voor de moderne mens: Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap. Heerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt Rineke zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en trainingen op haar training- en vergaderlocatie PUUR Westerwolde. Het geld van haar bestsellers investeerde ze in een biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Gezond voedsel komt per slot van rekening van een gezonde bodem en uit een gezonde omgeving.

Bron: Rineke Dijkinga

 

 

 

Deel deze tip