Zuurkool taart

Publicatie datum 28-06-2021 14:34:41
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga , Social Media

Zo makkelijk, lekker en mooi en eet je voor gezonde darmen.

Bereiding

Ontdooi de bladerdeeg plakken* en bekleedt er een met bakpapier beklede springvorm mee (of zonder bakpapier en heel goed invetten)Schil en snijd de zoete aardappelen/pompoen/wortel en ui en snijd in grove blokken. Pel de knoflook en snijd heel fijn. Fruit dit aan in een koekenpan in flink wat olijf- of kokosolie en voeg alle specerijen toe. Laat de zuurkool en de rode bieten goed uitlekken in 2 zeven. Druk het vocht uit de zuurkool en dep de rode bieten droog. Snijd de rode bieten in plakken en bekleed de bodem van je springvorm met 250 gram rode biet. Leg het zoete aardappel/ui mengsel op de bieten en druk goed aan. Klop de eieren los en voeg de kwark, het zout en de peper toe. Giet dit door de zuurkool, meng goed en verdeel het over je taart en druk met de bolle kant van een lepel alles nog goed aan. Dek af met nogmaals 250 gram rode bietenplakjes. Zet het in de oven en bak het in circa 35 minuten in de oven op 140 graden. Voeg na de baktijd de noten, zaden, pitten toe en laat nog even in de oven nagaren. Serveer met een lekkere salade erbij.

Iets af laten koelen voor je het aansnijdt. Ook goed in te vriezen. Serveer met een lekkere groene, frisse salade. Voeg daaraan nog wat eiwitten toe (peulvruchten, noten, een eitje etc)

* Uiteraard kun je ook zelf bladerdeeg maken. Graag zelfs omdat je dan 'de baas bent' over de ingrediënten. Er zijn volop filmpjes op You Tube die laten zien hoe je dit doet. Zelf vind ik bladerdeeg van volkoren- of glutenvrij graan nog wel een dingetje om te maken. Daarom kies ik (voorlopig) voor de spelt variant van Moin (natuurwinkels). Ook omdat daar geen Omega 6 vetzuren in zitten zoals in veel andere bladerdeeg soorten.

Voedingswaarde per 100 gram van deze taart:

Energie 138,35 kcal, Vet 8,17 g (waarvan verzadigd 2,92 g, EOV 2,85 g, MOV 5,72 g, Koolhydraten 10,49 g, waarvan suikers 2,87 g, eiwit 4,06 g, voedingsvezel 2,45 g, Zout 0,52 g

Geïnspireerd door een recept van Odin.nl

Ingrediënten

  • 1 pakje bio spelt volkoren bladerdeeg (merk Moin)
  • 200 gram zoete aardappel, pompoen of wortel
  • 1 flinke ui
  • 1 a 2 tenen knoflook
  • 8-10 gram kerrie
  • ½ theelepeltje chili- of paprika scherp
  • 9-10 gram fijn geraspte gember
  • 500-600 gram uitgelekte zuurkool
  • 500 gram gekookte rode biet
  • Flinke scheut olijfolie
  • 2 eieren
  • 150 gram magere kwark of hüttenkäse
  • Ca. 7 gram Keltisch zeezout en een paar draaien peper uit de molen
  • 100 gram noten, pitten, zaden

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven: Weten van (h)eerlijk eten 1, Weten van (h)eerlijk eten deel 2 uit, Weetjes over (h)eerlijk eten (PDF), Alles draait om je Hormonen, Op weg naar meer energie en het uitgebreide voedingshandboek voor de moderne mens: Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap. Heerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt Rineke zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en trainingen op haar training- en vergaderlocatie PUUR Westerwolde. Het geld van haar bestsellers investeerde ze in een biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Gezond voedsel komt per slot van rekening van een gezonde bodem en uit een gezonde omgeving.

Rineke Dijkinga

Deel deze tip