Zuurkoolsalade voor je beste vrienden

Publicatie datum 12-12-2023 14:58:27
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Voor goede vrienden gaat menigeen graag de keuken in om iets lekkers voor ze te maken. Tijdens een feestje of etentje wil je ze wel in de watten leggen. Je interne beste vrienden, je darmbacterien, komen er vaak bekaaid af met feestjes. Serveer een salade als deze, zo is het ook voor hen feest.

Bereiding

Laat de zuurkool goed uitlekken in een vergiet. Meng vervolgens alle ingredienten voor de salade in een grote kom. Maak de dressing en proef deze. Voeg naar hartenlust nog wat ingredienten toe. Ik vind de salade pas geslaagd als je alle smaken erin proeft: zoet, zout, zuur, bitter en umami. Garneer vlak voor je de salade opdient met de walnoten en eventueel nog wat kiemen/microgroenten.

Dit recept is een variant op de zuurkoolsalade uit mijn boek "Alles draait je Hormonen", pagina 194. Als je dat boek hebt kun je mooi afwisselen met de ingredienten voor deze variant erop.

Ingrediënten

Bijgerecht voor 6-8 personen

  • 500 gram zuurkool (uit het koelschap)
  • 1 grote goudreinet of Elstar appel, in kleine stukjes gesneden
  • 6 -8 gedroogde pruimen, in kleine stukjes gesneden
  • flinke hand walnoten
  • wat je verder nog lekker vindt

Voor de dressing:

  • Een paar eetlepels zure zuivel (liefst rauwmelkse yoghurt of hangop)*
  • Een paar eetlepels olie (walnoten-, olijf- of hazelnootolie)
  • Een eetlepel mosterd
  • 2 a 3 eetlepels witte wijn azijn
  • 1 eetlepel honing of beetje oerzoet
  • snufje peper, zout en chili

*Liever vegan? Laat dan de zuivel weg. Plantaardige zuivel is geen match in dit gerecht, vind ik.

En ik had nog wat 'Blije darmen fruitleer' wat ik erdoor deed.

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Bron:

Rineke Dijkinga

https://rinekedijkinga.nl/recepten/zuurkoolsalade-voor-je-beste-vrienden.html

Deel deze tip