Zwarte bessentaart zonder oven

Publicatie datum 18-07-2023 15:21:26
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Een overheerlijke taart met rauwe zwarte bessen. Supersnel te maken zonder oven. Mijn ervaring is dat er niet veel overblijft van deze taart als je hem eenmaal op tafel zet. Machtig smullen, letterlijk en figuurlijk.

Bereiding

  1. Zet de abrikozen in heet water in de week. Gooi het weekwater weg (op 2-3 eetlepels na) en blender de abrikozen heel fijn. Doe ze in een kom. Voeg direct de kokosolie eraan toe zodat deze smelt.
  2. Maal ook de cashewnoten heel fijn tot meel. Voeg ze te aan de abrikozen en voeg ook de kokosrasp, cacao en kokosolie toe. Goed door elkaar roeren. Stort in een taartvorm op een stuk bakpapier. Heel stevig aandrukken tot de bodem overal egaal dik is. Zet in de koelkast
  3. Maak intussen de creme: blender alle ingredienten tot er een dikke, romige creme is ontstaan. Haal je taartbodem even uit de koelkast, strooi er de zwarte bessen over en giet dan de creme erover. Eventueel nog wat beter verdelen over de taart. Laat de taart minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
  4. Maak vlak voor het serveren de taart af met een mooie topping van in elk geval vers fruit. Snijd de taart in 10-12 punten. 

Ingrediënten

Voor 10-12 personen

Voor de bodem

  • 125 gram abrikozen 
  • 150 gram cashewnoten
  • 1 volle eetlepel kokosolie
  • 2 volle eetlepels kokosrasp
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • eventueel wat sinaasappelrasp/olie, wat kardemom- of vanillepoeder
  • Een paar handen rauwe zwarte bessen

Voor de cremelaag

  • 200-300 gram kokosmelk, het vette deel  + een paar lepels van het vloeibare deel*.
  • 125 gram ongeroosterde, rauwe cashewnoten
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 a 2 eetlepels honing

*Let op: zet 400 ml kokosmelk minimaal 8 uur van tevoren in de koelkast om zo het vette deel uit het blikje te kunnen scheppen (+ een beetje van het vloeibare te kunnen gebruiken. De rest van de kokosmelk kun je in een smoothie, saus of soep gebruiken

Voor de topping

Ik gebruikte rauwe zwarte en rode bessen. Maar uiteraard kun je alle zomerfruit gebruiken. Maak er eventueel nog wat leuke 'kringeltjes' van een beetje rode jam op. En erg leuk om er wat stukje crunchy fruitleer op te zetten, zie foto.

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen.

Bron:

Rinekedijkinga.nl

https://rinekedijkinga.nl/recepten/zwarte-bessentaart-zonder-oven.html

Deel deze tip