Hoeveel eiwitten kan je lichaam maximaal opnemen?

Publicatie datum 25-08-2020 11:13:44
Categorie Orangefit

Er wordt vaak beweerd dat ons lichaam slechts een bepaalde hoeveelheid eiwitten op kan nemen per maaltijd. We zouden daarom regelmatig een eiwitrijke maaltijd moeten eten, en met name sporters zouden om de paar uur moeten eten om aan hun dagelijkse hoeveelheid eiwitten te komen en zo spierafbraak tegen te gaan.

Maar klopt het dat je lichaam slechts 30 gram eiwitten per maaltijd op kan nemen? Moeten we regelmatig blijven eten of is ons lichaam in staat om meer eiwitten op te nemen? We vertellen het je in dit artikel!

De opname van eiwitten

Als we eiwitten eten worden deze verteerd in onze maag. Vervolgens worden ze door onze darmen opgesplitst in aminozuren (de bouwstenen van eiwitten) en via ons bloed getransporteerd naar onze (spier)cellen, opgeslagen of gebruikt als brandstof. En dit proces duurt veel langer dan men over het algemeen denkt.

Het is belangrijk om te weten dat de vertering van een maaltijd wel meer dan vijf uur kan duren voordat deze helemaal verteerd is. Na vijf uur worden er namelijk nog steeds aminozuren opgenomen in het bloed.

Je lichaam reguleert dus zelf de opnamesnelheid van een maaltijd, afhankelijk van de samenstelling, de grootte van de maaltijd en de eiwitbehoefte.

Dit doet je lichaam om er zeker van te zijn dat alle voedingsstoffen ook daadwerkelijk worden opgenomen. Of je nu één keer per dag of vier keer eet, er is geen duidelijk verschil gevonden tussen het eten van één grote eiwitrijke maaltijd of dezelfde hoeveelheid eiwitten te verspreiden over een hele dag.

Hoewel het klopt dat 20 gram eiwitten al voldoende is om een maximale eiwitsynthese te bereiken, zegt het niets over hoeveel eiwitten ons lichaam in één keer op kan nemen.

De evolutie

Ook vanuit een evolutionair perspectief blijft er van de zogenaamde ‘30-gram-eiwit-regel’ weinig overeind. Als je logisch nadenkt, zou het namelijk niet echt gunstig zijn voor onze soort als we iedere 2-3 uur iets zouden moeten eten, om op die manier aan onze dagelijkse behoefte te komen om te kunnen overleven.

Intermittent fasting

Het zogenaamde intermittent fasting (of IF) is een populaire dieetmethode of leefstijl waarbij vastenperiodes van 18 tot 24 uur gevolgd worden door eetmomenten van 2 tot 8 uur, waarin men slechts een aantal grote (eiwitrijke) maaltijden eet.

Als ons lichaam slechts een bepaalde hoeveelheid eiwitten zou kunnen opnemen, zou je verwachten dat dit een negatief effect heeft op de hoeveelheid spiermassa.

Dit is echter niet het geval.

Conclusie

Je lichaam is prima in staat om meer dan 30 gram eiwitten per maaltijd op te nemen. Het is daarom niet persé nodig om elke 2 á 3 uur eiwitten te eten, belangrijker is dat je lichaam over de hele dag voldoende eiwitten binnen krijgt uit goede voeding.

Hoeveel je lichaam precies nodig heeft zal per persoon verschillen en is afhankelijk van verschillende factoren als leeftijd, spiermassa, hoe vaak je sport, etc. Het beste is om er gewoon voor te zorgen dat je per maaltijd minimaal 20 gram eiwitten met voldoende leucine eet.

Eet je meer dan dat? Dan zal je lichaam het verspreiden over een langere periode en hoef je echt niet bang te zijn dat je spieren na een paar uur al beginnen af te breken!

Bron: Orangefit

Deel deze tip