10 tips om van je goede voornemens een succes te maken

Publicatie datum 15-12-2020 10:50:00
Categorie Orangefit

Het einde van het jaar komt weer in zicht. Een tijd waarin we terugkijken op wat is geweest en goede voornemens maken voor het volgende jaar.

Wat ga je volgend jaar anders aanpakken? Waar ga je nu écht mee beginnen? En waar ga je mee stoppen? Volg de tips uit dit artikel en vergroot de kans dat je ze ook daadwerkelijk gaat volhouden.

(En vergeet vooral ook niet te denken aan wat al goed gaat!)

Goede voornemens voorbereiden

Zoals zoveel zaken in het leven beginnen ook succesvolle goede voornemens bij een goede voorbereiding. Zo doe je dat.

1. Begin op tijd

Wanneer je pas op Oudejaarsavond gaat nadenken over je goede voornemens ben je eigenlijk al te laat. Begin al eerder met reflecteren en nadenken over wat je volgend jaar (niet meer) wil gaan doen. Zo vergroot je de kans dat je een voornemen pakt wat dicht bij jezelf ligt en dat je het ook echt gaat volhouden.

2. Kies een realistisch voornemen

Sommige goede voornemens zijn zo groot of complex dat ze eigenlijk onmogelijk zijn om te behalen. Het gevolg? Je begint er niet eens aan. Kies daarom een realistisch doel. Wil je bijvoorbeeld piano leren spelen? Stel jezelf dan niet als doel ‘Volgend jaar geef ik een concert in Het Concertgebouw’, maar begin eens met het goede voornemen om elke week een pianoles te volgen.

3. Maak je voornemen SMART

SMART-doelstellingen zijn vooral bekend uit het werkende leven. Maar je kunt ze ook toepassen op jouw goede voornemens! SMART staat voor: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Ze zorgen ervoor dat je goede voornemens concreet worden in plaats van vaag. Een voorbeeld is bijvoorbeeld: 'Ik weeg nu 80 kilo. Op 31 december 2021 ben ik 10 kilo afgevallen'.

4. Een goede voorbereiding

Hoe ga je jouw goede voornemen behalen? Met een duidelijk plan en een goede voorbereiding vergroot je je kansen op succes. Maak een lijst van tussenstappen om jouw doel te behalen. Inventariseer wie of wat je nodig hebt om elke stap te behalen en maak een realistische planning.

5. Deel je voornemen met iemand die je niet wilt teleurstellen

Een psychologisch trucje om de kans te vergroten dat je je goede voornemen behaalt, is door het aan iemand te vertellen die je erg hoog hebt zitten. Vertel bijvoorbeeld aan je moeder, je beste vriend én aan die ene collega waar je stiekem een oogje op hebt dat je vanaf 1 januari gaat stoppen met roken. Dit geeft extra motivatie om je voornemen ook daadwerkelijk vol te houden!

Goede voornemens volhouden

Besloten welk goede voornemen je volgend jaar wilt gaan uitvoeren? Na de planning is het tijd voor de uitvoering. Zo ga je jouw goede voornemen volhouden!

6. Begin direct

Van uitstel komt afstel. Heb je het goede voornemen om gezonder te eten? Zeg dan op nieuwjaarsdag meteen nee tegen een (tweede) oliebol. Wanneer je wacht tot het goede moment zich aandient, kun je lang wachten. Het perfecte moment is namelijk NU!

7. Maak er een gewoonte van

Voordat je naar bed gaat, poets je altijd je tanden. Omdat dit zo’n gewoonte voor je is, is de kans klein dat je het ooit vergeet. De beste manier om een goed voornemen vol te houden, doe je dan ook door er een vast onderdeel van te maken in je dagelijks leven. 

8. Voortgang bijhouden

Heb je je goede voornemen SMART gemaakt? Goed bezig! Dan kun je namelijk je voortgang gemakkelijk bijhouden. Wil je in 10 maanden 10 kilo afvallen? Dan zul je dus elke maand een kilo af moeten vallen. Maak aan het eind van elke maand de balans op. Heb je je tussendoel behaald?

9. Beloon jezelf

Overwinningen moet je vieren! En het helpt je bij het volhouden van je goede voornemens. Wanneer je een bepaald (tussen)doel bereikt hebt, maar ook wanneer je iets al een tijdje volhoudt. Een goede tip is om aan het begin van elke maand een beloning voor het eind van de maand te kiezen. Dit geef je jezelf als je je tussendoel bereikt hebt.

Let wel op dat de beloning past bij het goede voornemen. Als je wilt afvallen is een vette hap bijvoorbeeld geen slimme beloning. En als je wilt stoppen met roken, beloon je jezelf natuurlijk niet met een sigaret.

10. Zorg goed voor jezelf

Wie lekker in zijn vel zit, maakt het makkelijker om zijn goede voornemens te behalen. Eet daarom gezond, blijf in beweging, slaap voldoende en maak plezier. Maar zorg ook dat je al je vitaminen binnenkrijgt.

Bron: Orangefit

Deel deze tip