7 tips voor een fijne zwangerschap

Publicatie datum 09-08-2022 14:29:18
Categorie Info , Social Media

De negen maanden die tussen de eerste zwangerschapstest en de bevalling zitten kunnen aanvoelen als een emotionele achtbaan. Het is ook zeker niet altijd even makkelijk om zwanger te zijn. In dit blog geven we je 7 tips die jou kunnen helpen een fijne zwangerschap te ervaren. Hoe een geboorteplan of zwangerschapsmassage je hierbij kunnen ondersteunen lees je hier.

De hoogte en dieptepunten zullen elkaar snel afwisselen. Van misselijkheid, de eerste de hartslag van je baby horen, tot de frequente toiletbezoeken en de eerste trapjes voelen. Die constante eb en vloed van emoties kan vermoeiend zijn.

Hormonen spelen hierbij een grote rol en hebben een grote impact op hoe jij je voelt tijdens de zwangerschap.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat zelfs wanneer het lijkt alsof je een perfecte zwangerschap hebt, het oké is als dat voor jou niet zo voelt. Zelfs bij een zwangerschapswens kun je gemengde gevoelens ervaren zodra het echt zover is. Zwangerschap brengt tenslotte een scala aan emoties met zich mee. Om je te helpen hebben we een aantal tips verzameld.

1. Zwangerschapsmassage

Een massage tijdens je zwangerschap kan enorm helend zijn wanneer je lichaam door grote transformaties gaat. Een snelgroeiende buik, veranderend lichaamsgewicht en aanpassingen in houding kunnen al snel voor pijntjes en stijve spieren zorgen

Of nu je rug na een lange dag om aandacht schreeuwt of je knellende voeten, een ontspannende zwangerschapsmassage klinkt voor veel aanstaande moeders als muziek in de oren. En los van de ontspannende eigenschappen van een massage tijdens zwangerschap is het aangetoond goed voor je gemoedstoestand, stresslevel, eventuele pijntjes en slaapkwaliteit.1,2,3 

2. Seks tijdens zwangerschap

Tsja, it takes two to tango om überhaupt zwanger te worden. Maar hoe zit het wanneer je zwanger bent? Kun je seks hebben tijdens je zwangerschap? Daar kunnen we vrij kort over zijn, namelijk: ja! De baby wordt beschermd door je sterke baarmoederspieren, de vruchtwaterzak en een slijmprop die zich rond je baarmoederhals ontwikkelt. Tenzij je arts of verloskundige nadrukkelijk heeft afgeraden om seks te hebben, is het volkomen veilig.

3. Zorg voor een goede voorbereiding en maak een geboorteplan

Om te voorkomen dat je tijdens je bevalling nog belangrijke beslissingen moet maken kan het helpen om het één en ander vast te leggen in een geboorteplan. In dit plan staat onder andere uitgeschreven wat jouw wensen en angsten zijn. Zo staat er in beschreven waar je graag wilt bevallen, of je wel of geen pijnmedicatie wilt en wie er bij de bevalling aanwezig mogen zijn. 

Onderzoek toont daarnaast aan dat continue ondersteuning tijdens de bevalling leidt tot minder (medische) interventies.4 Overweeg bijvoorbeeld om met een doula te werken. Een doula is een soort geboortecoach die begeleiding biedt tijdens de zwangerschap en bevalling.

4. Eet gezond

Voeding is één van de eerste dingen waar je op moet letten als je erachter komt dat je zwanger bent. Zo kan bijvoorbeeld het eten van kleine, eiwitrijke snacks helpen bij misselijkheid in het eerste trimester.

Daarnaast is het goed om te weten dat je maaltijden naar meer dan alleen je baby gaan. Zo neemt je bloedvolume toe vanaf week 8 van de zwangerschap, en rond 28 weken heb je 50-60 procent meer bloed dan vóór de zwangerschap! Daarnaast zijn de nutriënten ook functioneel voor:

  • een gezonde placenta
  • de navelstreng
  • de bloedtoevoer van je baby helpen opbouwen
  • algehele ondersteuning van je lichaam
  • al het extra werk dat je organen doen om je baby gezond te houden

Om je lichaam en je kindje hier optimaal in te ondersteunen kun je een hoogwaardige multivitamine voor mama’s overwegen.

5. Overweeg mindfulness oefeningen en meditatie

Meditatie en mindfulness hebben talloze voordelen. Zo kan mediteren bijvoorbeeld helpen om:

  • stress te verminderen5
  • angst onder controle te houden
  • een positieve kijk op het leven bevorderen6
  • zelfbewustzijn te vergroten
  • compassievoller naar jezelf en anderen te zijn
  • slaap te verbeteren7
  • helpen om pijn te beheersen8
  • bloeddruk te verlagen9,10

Al deze voordelen kunnen bijdragen aan een fijnere zwangerschap en het leven in het algemeen!

6. Maak dagelijks even contact met je baby

Maak er een dagelijks ritueel van om in te checken met het kleine wonder dat in je groeit. Zing voor je baby, praat over alle dingen die jullie samen gaan doen, speel muziek bij je buik. Adem en maak verbinding met je baby door middel van meditatie en visualisatie. Wat het ook is dat jou een gelukkig en verbonden gevoel geeft, doe het! Het creëren van die vroege band zal niet alleen lonen in de loop van zijn of haar leven, maar zal je dagen een portie plezier en stabiliteit geven.

7. Blijf in beweging

Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid, het zorgt ook voor een boost voor je mentale welzijn. Lichaamsbeweging bevordert namelijk de aanmaak van het geluk stofje endorfine. Endorfine staat daarnaast bekend om z’n pijnverzachtende eigenschappen (de droom van elke zwangere).

Je hoeft geen intensieve oefeningen te doen om voordelen van lichaamsbeweging te ervaren. Praat vooral eens met je verloskundige of fysiotherapeut om duidelijk te krijgen welke oefeningen voor jou veilig zijn.

Tot slot

Zwangerschap brengt een scala aan emoties en veranderingen met zich mee. Het is ook niet niks; binnen negen maanden maak je de overstap van vrouw naar moeder. Het is dan ook niet verrassend dat – ook wanneer je een droomzwangerschap hebt – er momenten zijn dat je het even niet meer ziet zitten.

Tijdens die momenten kan het fijn zijn om tools te hebben die jou helpen je weer goed in je vel te voelen. Focus op die momenten op zelfzorg, maak het jezelf comfortabel en luister naar waar jouw lichaam op dat moment behoefte aan heeft.

Bron: Vitakruid.nl

Deel deze tip