8 x een betere nachtrust!

Publicatie datum 13-09-2022 13:31:32
Categorie Info , Social Media

Het belang van een goede nachtrust is groot. Slaap heeft namelijk een grote invloed op je dagelijkse leven. En of je chronisch een paar uur te veel of juist te weinig slaapt, heeft hier veel mee van doen. In deze blog krijg je daarom acht tips om beter te slapen.

Onlangs deed Bach RESCUE een onderzoek waaruit bleek dat meer dan de helft van de ondervraagden (52,9%) structureel problemen heeft bij het slapen. Dit komt bijvoorbeeld door moeilijk in slaap komen piekeren en vroeg wakker zijn. 33,5% ondervindt regelmatig slaapproblemen.

Er zijn veel voordelen aan een goede nachtrust. Niet alleen word je de volgende dag uitgerust wakker, maar ook kun je je wallen dag zeggen, vermindert het je onzuiverheden en krijg je er een babyhuidje voor terug. Als je slaapt herstelt je huid zich namelijk.

.

Laat je drank met cafeïne staan!

Dranken met cafeïne, zoals koffie, thee en energydrank, kan je beter niet drinken voor je naar bed gaat. Cafeïne zorgt er namelijk voor dat je wakker blijft.

Beweeg en pak daglicht mee

Genoeg beweging op een dag zorgt voor een betere nachtrust. Dit hoeft niet te betekenen dat je elke dag moet sporten, maar ook beweging als in wandelen en fietsen. Pak eens de fiets naar de supermarkt of loop naar je werk. Daglicht zorgt voor melatonine, een stofje dat je helpt om beter in slaap te komen. Dus hoe meer je buiten bent en ook nog beweegt, hoe beter.

Volg je eigen een slaapritueel

Probeer elke dag rond dezelfde tijd te gaan slapen en weer op te staan. Daardoor creëer je je eigen slaapritueel waar je hersenen ook langzaamaan kunnen wennen.

Zorg voor een fijne slaapomgeving

Een belangrijk punt voor een betere nachtrust is je slaapomgeving. In een kamer vol rotzooi waar het licht vanaf vijf uur in de ochtend naar binnen schijnt, is nou eenmaal niet ideaal. Slaap voortaan in een opgeruimde en verduisterende kamer. Daarnaast is het een goede tip om je raam op een kiertje te laten staan tijdens het slapen, waardoor er ’s nachts ook genoeg zuurstof binnenkomt om rustig te slapen.

Vermijd blauw licht

Je telefoon, IPad en laptop kun je de uurtjes voor je gaat slapen maar beter vermijden. Het stofje melatonine, waar we het al eerder over hadden, wordt hierdoor namelijk minder aangemaakt. Pak liever een boek of doe even helemaal niks.

Zet het piekeren aan de kant

Door te piekeren kan je nog urenlang voor het slapen wakker liggen. Dat is natuurlijk erg vervelend. Het kan lastig zijn om hiermee om te gaan. Schrijf bijvoorbeeld al je piekergedachtes op, zodat ze uit je hoofd zijn. Of doe een ademhalingsoefening. Deze kun je bijvoorbeeld vinden op YouTube, maar je kunt ook de volgende ademhalingsoefening volgen. Je ademt door je neus in 4 seconden lang, houd je adem een paar seconden vast en adem daarna weer rustig uit door je mond. Dit herhaal je. Blijf je focussen op je ademhaling tot je je rustiger voelt in je lichaam.

Een powernap mag, maar niet meer dan dat

Een powernap op z’n tijd is soms nodig. Zorg alleen niet dat je hierin blijft hangen. Hierdoor kan je namelijk vaak ’s nachts wakker worden en daar zit je natuurlijk ook niet op te wachten.

Kom tot rust met een warme douche

Als een ademhalingsoefening niks voor jou is, kan je ook kiezen voor een warme douche of bad. Let wel, met deze stijgende energieprijzen, is het minder slim om een half uur onder de douche te staan. Probeer echter wel echt te genieten in stilte.

Bron: Bach Rescue Remedies

Gerelateerde producten

Deel deze tip