Ben je bevroren?

Publicatie datum 11-11-2022 13:54:31
Categorie Recepten

Geschreven door: Casper Beukema

Wist je dat je als vrouw hormonaal kan bevriezen? Je kunt klachten ervaren als overrekking van banden waardoor je blessuregevoelig wordt, moe worden van stressprikkels, spierzwakte, droevigheid, de hele tijd moeten huilen, geen motivatie of libido hebben en simpelweg onder een dekentje willen kruipen. De term is hyperprolactinemie en grote kans dat je dit oploopt in je leven.

Het gaat zo: aan het einde van de zwangerschap is er een hormoon genaamd prolactine nodig. Prolactine brengt de melkproductie op gang. Ook maakt het de banden rondom de baarmoeder wat zwakker, waardoor de bevalling soepeler verloopt. Dat is goed nieuws, maar soms gaat er iets fout. Buiten deze periode om moet je prolactine onderdrukt worden door een stof genaamd dopamine. Dopamine geeft je een kick en het gevoel trots te zijn op jezelf, het laat je bewegen en vrij voelen. Denk bij dopamine aan dat je het gevoel hebt in vuur en vlam te staan: passie, sporten en verliefdheid. Als je dingen meemaakt die je dopamine afbreken schiet je prolactine omhoog en hierdoor “dooft” je vuur enorm. Je verliest hoop op betere tijden en ontspanning maakt je alleen maar meer moe. Het probleem met te veel prolactine is dat je lever het maar moeilijk kan afbreken, daarom moet je eigenlijk veel huilen om het via traanvocht kwijt te raken. Wat kun je doen? Allereerst zorgen dat je dopamine terugkomt. Een uitdaging, iets om voor te leven en naar uit te kijken is heel belangrijk. Laat zien wat je kunt! Ook is eerlijk zijn erg belangrijk want een geheim meedragen is een dopaminelek hebben. Weet je nog dat je je opgelucht voelde na het “opbiechten” van een geheim? Dat gevoel van luchtigheid is dopamine wat terugkomt na open kaart te spelen. Je voelt je letterlijk lichter. Ook een sleur doorbreken en je hart volgen is dopamine verhogen. Eerst doen, dan durven en erop vertrouwen dat je er energie van krijgt.

Vervolgens ga je de prolactine versneld afbreken. Dit kun je doen met het kruid Vitex agnus castus (Monnikspeper). Ten slotte ga je de dopamine verhogen met een kruid genaamd Mucuna pruriens. Huilen is enorm waardevol en als je het kunt, doe het zoveel mogelijk. Ook een infraroodsauna is heel waardevol omdat het je van binnenuit verwarmt. Zo kun je weer ontdooien en vol vuur het leven tegemoet gaan.

Meer weten? Loop maar eens langs bij Drogisterij De Rode Pilaren om je vrijblijvend te laten informeren. Ons kundige team staat voor je klaar!

Deel deze tip