Bloedarmoede

Publicatie datum 18-10-2023 15:30:19
Categorie Info

Geschreven door: Casper Beukema

Heb je wel eens last van duizeligheid, vermoeidheid en lusteloosheid? En het gevoel dat je continue bevestiging en kracht zoekt bij anderen en te snel overstag gaat? Ook al past dit niet per se bij je karakter? Er is dan een redelijke kans dat je bij de 12% Nederlanders hoort met een bloedarmoede, ook bekend onder de naam ijzergebrek of anemie.

Bloedarmoede is geen ziekte maar een symptoom. Het is een tekort aan rode bloedcellen en/of een tekort aan het eiwit hemoglobine wat zich in de rode bloedcellen bevindt.

Rode bloedcellen hebben als taak om zuurstof te vervoeren. Dit doen ze met behulp van een ijzerhoudend eiwit genaamd hemoglobine. IJzer kan aan zuurstof binden als een soort magneet en het hele lichaam voorzien van noodzakelijk zuurstof. Vergelijk rode bloedcellen met een grote trein die continue door het lichaam reist. In de longen bevinden zich de longblaasjes, de perrons. Zuurstof kan via de longblaasjes op de trein stappen en op een ander station weer uitstappen, de spieren bijvoorbeeld. De treincoupés zijn hemoglobine. Wanneer zuurstof uitstapt om aan het werk te gaan stapt koolzuur in om weer naar huis te reizen richting de longen.

Samengevat heb je met een tekort aan rode bloedcellen of hemoglobine minder verkeer waardoor zuurstof en koolzuur niet meer op de plek van bestemming kunnen komen.

Zuurstof heeft als functie om de energiefabrieken (mitochondriën) van onze cellen te laten functioneren. Wanneer we koolhydraten eten zoals fruit, brood of pompoen breken we het in de spijsvertering af tot enkelvoudige suikers. Die suikers komen via de bloedbaan in onze cellen terecht en nu kan de cel kiezen om er direct energie van te maken of het volledig te verbranden. Direct levert het je 2 energiepunten op. Volledig verbranden levert je 38 energiepunten op. 18 keer meer energie! Maar om het volledig te verbranden moet het de mitochondriën in en die draaien op zuurstof.

Geen zuurstof en je “cel-energielabel” daalt van A++ naar F. Bij vet is het nog veel erger: je kunt namelijk 0 energiepunten maken van vet als je geen zuurstof hebt. Dat komt omdat vet alleen in de mitochondriën verbrand kan worden, niet daarbuiten. Dat betekent dat vet zonder zuurstof voor bijna 100% wordt opgeslagen als reserve, in plaats van er tussen de 100 en 120 energiepunten van te maken! Vaak uit zich dit als een vervette lever want het vet gaat daar opstapelen wat de lever anders in brandstof zou omzetten. Denk aan een verstopte kachel met roet omdat de verbranding onvolledig is.
Dit is de reden dat bloedarmoede vermoeidheid en lusteloosheid tot gevolg heeft.

Wat kun je doen?

Zowel vitamines B11 als B12 zijn nodig voor de aanmaak van hemoglobineVitamine B12 is ook nodig voor de opname van ijzer. Deze zijn in de actieve (direct werkzame) vormen in een combi te gebruiken. Het is ook mogelijk om los ijzer te gebruiken, maar dan wel in de liposomale vorm. Dit is ijzer verpakt in een vetbolletje. Dit is de best opneembare vorm. Ook kan vitamine C gebruikt worden omdat het samen met B12 de ijzeropname verhoogt. De hoogste bron van ijzer bevindt zich in rood vlees.

Deel deze tip