Citroen gember Kipcurry

Publicatie datum 24-04-2018 10:03:15
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Bereiding

  1. Kook de soepkip in het water met de bouillonblokjes. (Doe er evt. een klein scheutje citroensap, witte wijn of azijn bij om het vlees wat malser te maken) Laat ca. 1.5-2 uur op een zacht vuurtje koken. Laat de kip afkoelen. Gebruik het mooi malse vlees voor je curry en gebruik het iets minder malse vlees voor een kippensoep*
  2. Pel en snij de uien en knoflook, doe in een pan en laat glazig worden. Doe vervolgens het vet en de specerijen erbij en laat even smoren. Doe vervolgens het water, de malse kipstukjes en de specerijen erbij en laat op een laag vuurtje pruttelen. Doe in de laatste 5 a 10 minuten de groente, de rasp en het sap van de citroen erbij. Bind eventueel met een klein beetje boekweitmeel. Proef de saus en voeg naar eigen smaak zout, peper, extra specerijen etc. toe. Ik vind het het lekkerst als het echt naar gember en citroen smaakt.
  3. Serveer met gekookte naakte haver of volkoren quinoa. Erg lekker met gestoomde broccoli of spruitjes erbij.

* Zet het kippenkarkas eventueel nog weer een paar uur op het vuur in dezelfde bouillon. (zie uitleg bottenbouillon voor gezonde darmen op blz 146 van mijn boek "Op weg naar meer energie'.) 

Ingrediënten

  • 1 biologische soepkip (van een kip die heeft losgelopen)
  • 1 liter water
  • 2 biologische bouillonblokjes

Voor de curry

  • 4 uien
  • 2 a 3 tenen knoflook
  • Beetje kippenvet van de bouillon (anders beetje kokosolie of roomboter)
  • 1/2 blok santen
  • Snufje chili
  • 1 theelepel Kurkuma
  • 2 theelepels gemalen sereh of 1 verse stengel
  • 1 afgestreken theelepel kardemom
  • ca. 3 cm geraspte gember (anders 1 theelepel gemalen gember)
  • 500 ml water.
  • Rasp van een biologische citroen
  • Sap van een 1/2 biologische citroen
  • ca. 100 gram seizoengroenten per persoon (doperwten, prei, wortel etc.)
  • Peper en zout naar eigen smaak.

Gezondheidstips

Als je de bouillon laat afkoelen en vervolgens in de koelkast zet kun je het gestolde vet er weer voor een deel afscheppen. Bewaar het in een potje in de koelkast en gebruik het als overheerlijk aroma in soepen, sauzen, bonenschotels, groenteschotels etc. Vries vervolgens de bottenbouillon in porties in zodat je voor meerdere keren een voorraadje hebt voor soepen en sauzen.

Hebt j er ooit aan gedacht dat het vlees van vroeger veel meer eiwit bevatte? En nu voornamelijk vet? Dat heeft alles te maken met het feit dat veel dieren in een stal worden gehouden en niet meer loslopen. Dat heeft veel consequenties voor de samenstelling van dierlijke voedingsmiddelen: dat geldt zeker voor een 'kiloknaller kip' waarvan menigeen denkt dat deze vetarm is. Dieren die niet bewegen, zoals deze kippen, krijgen namelijk, net als mensen, (verzadigd) vet in plaats van spieren. Spieren bestaan juist voor een groot deel uit eiwitten. Door het voer wat ze krijgen (en niet zelf opscharrelen als ze niet buiten komen) bevatten ze ook veel meer Omega 6 dan Omega 3. Omega 6 krijgen we al veel te veel binnen. Eiwitten zijn een absolute ‘must’ voor onze gezondheid maar de herkomst ervan, zeker als het om dierlijk eiwit gaat, is ongelooflijk belangrijk. Verdiep je dus in de herkomst van je vlees en dierlijke producten en kies, als je vlees eet, voor biologisch vlees van dieren die hebben losgelopen.

ver dit recept

Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.

Bron: Rineke Dijkinga

Gerelateerde producten

Deel deze tip