Courgette brood

Publicatie datum 27-09-2018 07:28:22
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Bereiding

Pompoenpitten, karwijzaad en komijnzaad (gemalen is ook erg lekker trouwens) in een koekenpan op een heel zacht vuurtje roosteren.

De courgette wassen en in stukken snijden en in een foodprocessor fijn maken. De helft van de pompoenpitten/zaden en alle andere ingrediënten erbij doen en tot een homogene massa kneden met een mixer met deeghaken. Proef het even en voeg eventueel naar eigen smaak nog iets van de ingrediënten toe. Verdeel het mengsel over 2 ingevette broodbakvormen (of doe er bakpapier in), de andere helft van de pompoenpitten/zaden over de broden verdelen en stevig aandrukken en het 3 kwartier in een voorverwarmde oven zetten op 140 graden. Goed af laten koelen, uit het bakblik halen en dan in de koelkast zetten. Lauwwarm serveren is ook erg lekker, dan is het brood alleen minder stevig.

Ik houd van een iets smeuiiger brood, maar als je een vaster brood wilt kun je iets minder courgette gebruiken. Erg lekker als lunchbrood met een soepje. Maar ook lekker om het bij het diner te serveren met een lekkere salade of (heel kort) geroerbakte groenten.

Ingrediënten

Voor 2 glutenvrije broden

Gezondheidstips

Tip à la Rineke: Karwij (kummel) is bij uitstek een kruid wat nerveuze maag- en darmklachten verminderd. Verder wordt het al eeuwen ingezet om gerechten beter te verteren, een opgeblazen gevoel te verminderen en winderigheid te verminderen. Bij gerechten die van nature weinig smaak hebben (zoals courgette) geeft het een flinke ‘smaakboost’. Komijn heeft min of meer dezelfde eigenschappen als karwij maar minder sterk. (dit geldt ook voor venkel en anijs, dus in plaats van komijn zou je die ook eens kunnen gebruiken als je dat een lekkere combinatie vindt) Omdat komijn ook minder sterk smaakt kun je in combinatie met karwij je spijsvertering een goede dienst bewijzen.

Voor mensen met gevoelige of lekke darmen is de combinatie met haver en boekweit een mooie. Wel een volwaardig, lekker, goed betaalbaar en gemakkelijk te maken brood kunnen eten is voor mensen die jarenlang glutenvrij moeten eten vast een welkome en gezonde aanvulling

Over dit recept

Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip