Een blijvende oplossing tegen snurken

Publicatie datum 20-11-2019 12:06:47
Categorie Info

Door: Casper Beukema

Een blijvende oplossing tegen snurken

Slapeloze nachten en zuurstofmaskers. Het kan een flinke deuk in je persoonlijke leven én dat van je partner slaan. Snurken en slaapapneu, de overtreffende trap ervan, is verre van prettig. Vaak horen we dat de oorzaak ervan nog niet duidelijk is en dat we ermee moeten leven. Dat is jammer, want het is vaak omkeerbaar in een paar maanden. Wat is de meest voorkomende veroorzaker van de klacht en hoe kom je tot een blijvende oplossing?

Wat is snurken?

Snurken is het gevolg van een vernauwing tussen de stembanden en de neusgaten. Door deze vernauwing ontstaat een versnelde luchtstroom, vergelijkbaar met een blaastrompet. Het typische geluid kan voor veel onrustige nachten zorgen, niet in de laatste plaats voor de partner. Bij slaapapneu wordt meerdere keren je luchtweg geblokkeerd, tot wel tientallen keren per nacht. Soms is er sprake van een aangeboren afwijking wat de klachten veroorzaakt. Veel vaker is het een hormonale verstoring.

Wat kun je eraan doen?

Er zijn pakweg drie dingen die je kunt veranderen om de klachten tegen te gaan. – Zuurstof verhogen in de slaapkamer. Soms komt het voor dat snurken ontstaat door een zuurstoftekort in de slaapkamer. Een raam open of op zijn minst op een kier kan vaak een groot verschil maken. – Slaaphouding herstellen. Overweeg een matras en hoofdkussen van goede kwaliteit. Vooral een goed kussen voorkomt dat je tong voor een beknelling zorgt en voorkomt de neiging tot overmatig draaien. – Verminder je suikerinname en eetmomenten. De grootste oplossing om je klachten te verminderen, heeft te maken met het verlagen van het hormoon insuline.

Gevolgen insuline

Insuline wordt aangemaakt bij elk tussendoortje en maaltijd. Hoe minder tussendoortjes je gebruikt, hoe minder insuline aangemaakt wordt. Dat gebeurt ook wanneer je minder geconcentreerde koolhydraten eet. Insuline is een hormoon dat glucose de cel instuurt, zodat we het kunnen omzetten in energie. Maar het is ook een groeihormoon. De cellen die gevoelig zijn voor insuline zullen op den duur groeien of vervetten. En daar vallen ook de huig en het gehemelte onder. Door de vervetting gaat het 'dak' doorzakken en krijg je de klachten.

Insuline verlagen

De prostaat en de talgklieren zijn trouwens ook insulinegevoelig, net als de eierstokken. Dit verklaart ook vaak prostaatvergroting, acne en cystes in de eierstokken (PCOS) als gevolg van een chronisch hoog insulinegehalte. Een manier om je insuline te verlagen is om een korte, intensieve beweging vlak voor een maaltijd te doen. Zelfs twee minuten tot je buiten adem bent, is al effectief. Je kunt daarnaast ook de bloedsuiker verbeteren met supplementen die Ceylonkaneel bevatten.

De Rode Pilaren

Loop gerust eens langs bij adviesdrogisterij De Rode Pilaren voor een vrijblijvend advies voor een oplossing van jouw unieke situatie! En heb je geen tijd? Dan hebben we ook een webshop waar je vragen kunt stellen.

Bron: For You

Deel deze tip