Hoeveel stappen per dag is gezond? En hoe behaal je ze?

Publicatie datum 16-03-2021 10:02:20
Categorie Orangefit

Bewegen is gezond. Het is goed voor je lichaam, maar ook voor je mentale gezondheid. Maar hoeveel moet je eigenlijk bewegen op een dag om gezond te blijven? Maak het jezelf makkelijk en richt je op een vast aantal stappen per dag.

Hoeveel stappen moet je per dag zetten?

Je hoort vaak dat mensen elke dag 10.000 stappen zouden moeten zetten. Dit aantal is door de Japanse arts Yoshiro Hatano in de jaren zestig vastgesteld. Makkelijk te onthouden, maar inmiddels al weer achterhaald. De Hartstichting adviseert om dagelijks8.000 stappen te zetten (1). 

Dr. I-Min Lee, hoogleraar geneeskunde aan de Harvard Medical School, komt ook ongeveer op dit aantal uit. In 2019 publiceerde hij een onderzoek met ruim 17.000 vrouwelijke deelnemers die vier jaar lang hun stappen bij hielden (2). Wat bleek? De vrouwen die meer dan 7.500 stappenper dag zetten, waren duidelijk gezonder dan de deelnemers die dit aantal niet haalden. Het maakte daarbij niet uit of ze 7.500 of 10.000 stappen zetten: het resultaat was hetzelfde.

De Gezondheidsraad doet geen uitspraken over het aantal stappen. Zij adviseren volwassenen alleen om wekelijks 2,5 uur matig intensief te bewegen, verspreid over meerdere dagen (3, 4).

Hoeveel kilometer is 8.000 stappen?

8.000 klinkt een stuk minder dan 10.000. Maar hoeveel kilometer moet je dan lopen? Het antwoord hierop is plus minus 5 kilometer. Voor lange mensen met lange benen zal dit iets meer zijn en voor kleinere mensen wat minder. Wil je het op de meter nauwkeurig weten? Gebruik dan deze handige calculator.

Telt fietsen ook mee?

Ben je meer een fietser dan een loper? Geen probleem! 10 minuten fietsen staat gelijk aan 1500 stappen (5). Wanneer je elke dag 20 minuten heen en terug naar je werk fietst, zit je dus al op 6.000 ‘stappen’.

Tips om 8.000 stappen te halen

Het kan lastig zijn om elke dag voldoende stappen te behalen. Zeker wanneer je vanuit huis werkt. Gelukkig kom je met wat simpele aanpassingen al een heel eind. Kijk maar:

  • Maak er een gewoonte van om tijdens (of na) je lunch te wandelen. Lekker wat afleiding, een frisse neus én flink wat stappen zetten!
  • Naar het werk of naar de trein? Pak de fiets! Het is beter voor het milieu dan de auto, bespaart geld en je behaalt ook meteen (een groot deel van) je dagelijkse stappen.
  • Moet je toch met de auto? Parkeer je auto dan lekker ver weg, zodat je toch nog een stuk moet lopen naar de ingang.
  • De lift bestaat voor jou niet meer. Neem de trap. Veel gezonder!
  • Vraagt een collega of je iets wilt drinken? Erg aardig, maar het is beter om steeds zelf even te lopen. Zet daarnaast geen kan neer, maar loop voor elk drankje even naar de keuken.
  • En zet ook geen prullenbak naast je werkplek. Wanneer je iets weg moet gooien, is het beter om even op te staan en een paar stappen zetten.
  • Een vraag voor een collega? In plaats van te bellen of te mailen, kan je er natuurlijk ook even naartoe lopen.
  • Even bellen? Telefoneer voortaan lopend. Goed voor je stappen en je wordt er ook nog eens creatiever van (6).
  • De Ommetje-app van de Hersenstichting voegt een leuk competitie-element toe aan je dagelijkse ommetje. Daag je collega’s en vrienden uit om meer te bewegen en je zult zelf niet achter willen blijven!

Stappenteller-apps

We hebben tegenwoordig allemaal een krachtige computer in onze broekzak zitten. Voor je smartphone is het een koud kunstje om je stappen bij te houden. 

  • iOS - De iPhone beschikt over een ingebouwde stappenteller. Open daarvoor de app ‘Gezondheid’. Zie je niks? Zet dan je stappenteller aan via Instellingen > Privacy > Beweging en conditie.
  • Android - Android-gebruikers zullen eerst een stappenteller-app moeten downloaden. Hier vind je een lijst met 5 gratis apps om je stappen bij te houden.

Meer dan alleen voldoende stappen zetten

Om gezond te zijn en lekker in je vel te zitten, is voldoende beweging een belangrijke vereiste. 8.000 stappen per dag zetten is dan ook een geweldig streven. En als je dit haalt ben je echt heel goed bezig! Maar bij een gezonde lifestyle komt nog meer kijken. Goed slapen, gezond eten en drinken en het beperken van stress zijn ook van groot belang.

Bron: Orangefit

Deel deze tip