Kaneel

Publicatie datum 09-11-2022 12:29:25
Categorie Info

Geschreven door: Casper Beukema

De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent dat we meer kaneel gaan eten. Ga maar na: stoofpeertjes, speculaas, appeltaart, glühwein, taaitaai en pepernoten. Waarom zijn we zo gek op kaneel en waar komt kaneel vandaan? De naam kaneel is afgeleid van het woord canella, wat rol betekent. De oorsprong ligt in China en Indië, waar het sinds 2700 v. Christus als medicijn en voedsel gebruikt wordt.

De bast van de kaneelboom wordt afgesneden en deze rolt al drogend op tot een soort sigaartje. De meeste kaneel komt uit Sri Lanka, waar de naam Ceylonkaneel nog steeds naar verwijst: Ceylon is de oude naam van Sri Lanka. Deze vorm is de hoogste kwaliteit, zoeter en herken je aan het broze rolletje. De ”goedkope” kaneel is cassia en dit zijn harde rollen.

Toen de Verenigde Oost-Indische Compagnie op zijn hoogtepunt was rond 1650 werd kaneel als een van de vier fijne specerijen gezien, samen met kruidnagel, nootmuskaat en foelie.

De uitdrukking peperduur sloeg toen ook op kaneel, want pas een eeuw later werden er kaneelplantages opgericht die het betaalbaarder maakten voor het grote publiek.

Kaneel geeft het gevoel van warmte: het verhoogt de hartslag en de lichaamstemperatuur, bevordert transpiratie en werkt bloedvatverwijdend. Dit is al prettig op zich, maar wist je dat kaneel enorm goed is voor de bloedsuiker? Het zorgt voor een betere glucose opname van de cellen door de insulinegevoeligheid te verbeteren. Maar er is meer: kaneel is ook antibacterieel en antifungaal door de aanwezige oliën. Met name de schimmelgist candida albicans is zeer gevoelig voor deze kruidenrol.

Ook werkt kaneel cholesterolverlagend en dit effect is niet gering: een inname van 3 theelepels gedurende 40 dagen toonde in een groot onderzoek een gemiddelde daling van zowel het LDL-cholesterol als de triglyceriden van 20% aan. De optimale dosering lijkt rond de 6 gram per dag te liggen.

De afweer kan ook een oppepper krijgen van kaneelgebruik. Het werkt verhogend op de concentratie witte bloedcellen (monocyten en B-cellen) en het heeft een ontgiftende werking op de lever.

Ten slotte kan kaneel de spijsvertering bevorderen en gasvorming en zure oprispingen tegengaan.

Niet zo gek dus, die kaneel. Gebruik het gerust waar je kunt, ook tussen nieuwjaar en kerst.
Bij medicijngebruik kun je culinair kaneel gewoon gebruiken, maar kijk wel uit met supplementen die kaneelextracten bevatten en dagelijkse doseringen boven de 2 gram.

Kaneel is niet alleen een culinaire traktatie, maar vooral ook een echte kanjer voor in de medicijnkast. Weinig kruiden hebben een dusdanig versterkend effect op onze gezondheid met zo`n bescheiden dagelijkse dosering en betaalbare prijs. Geniet van de wintermaanden!

 

Wil je meer weten over kaneel? De Rode Pilaren kan je er alles over vertellen en verkoopt de beste kwaliteit biologische Ceylonkaneel.

Deel deze tip