Kwarktaart als ontbijt

Publicatie datum 02-06-2020 12:07:16
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Eet je regelmatig havermuesli met kwark en lijnzaad als ontbijt? Dan kun je er eenvoudig eens deze feestelijke/friszure rabarber kwarktaart van maken. Een begin van de dag zonder snelle suikers kan wel eens het spreekwoordelijke "ei van Columbus" zijn voor je gewicht, stress- en immuunsysteem.

Bereiding

Rabarber wassen, in grove stukken snijden en met de erythritol in een heel klein laagje water opkoken. Zodra het kookt de agar agar en banaan toevoegen en onmiddellijk pureren, anders klontert de agar agar. Laat 2-3 minuten zachtjes koken (niet korter omdat de agar agar dan niet optimaal geleert na afkoeling). Dan de kwark, rasp, cranberries en vanille toevoegen en een dun laagje van het rabarbermengsel op een schoteltje doen. Zet dit even een paar minuten in de koelkast om te kijken of het goed opstijft (erg afhankelijk van hoe zuur de rabarber is) Als het goed is laat je de rabarber afkoelen*. Anders nog heel even weer opkoken met max. 2 gram agar agar of er een eetlepel aardappelzetmeel door pureren. Meng de honing erdoor als de rabarber lauwwarm is. Doe vlak voor het opdienen er eventueel nog wat aarbeien over.

* Ik heb ooit eens een rabarbertaart gemaakt die niet goed was opgestijfd. Simpelweg omdat ik het niet een paar minuten had laten koken met de agar agar. Dan is er nog steeds geen ramp: ik heb het rabarbermengsel er weer uitgeschept, opnieuw laten koken en weer af laten koelen en opnieuw over de taartbodem gedaan.

NB; agar agar verliest zijn gelerende werking als je het invriest. Dus deze taart liever niet invriezen. 

Voor de bodem:

Blender de havermuesli en het evt. Chizaad fijn. Af en toe wat grovere stukje is prima! De vijgen of dadels (in stukken gesneden) in warm water wellen. Zorg dat ze net onder water staan. Pureer ze na ca. 15 minuten met het weekwater. Verwarm de oven alvast voor en smelt de olie/boter in een kommetje. Schil en rasp de wortelen fijn en doe ook die door het mengsel. Meng het gepureerde fruit, de olie, de wortelen en psyllium tot een homogene massa (gaat het makkelijkst met een mixer met deeghaken). Doe het in een taartvorm (met een uitneembare bodem of afneembare rand) en verdeel de ingrediënten egaal over de bodem en de randen van je vorm. Zet een uur in de oven op 100 graden Celsius (als je geen Chiazaad en/of muesli zonder lijnzaad gebruikt) kun je de oven gerust op 140 graden zetten en dan 45 minuten aanhouden. Laat de bodem goed afkoelen en giet dan het rabarber/kwark mengsel erbij. Laat minstens 12 uur opstijven in de koelkast voor je hem aansnijdt.

Ingrediënten

  • Ingrediënten topping:
  • 900 gram rabarber
  • 150 gram banaan (of aardbei)
  • 40 gram erythritol
  • 14-15 gram agar agar poeder
  • 500 gram volle bio kwark
  • Evt. rasp van 1 bio sinaasappel
  • 40 gram gedroogde cranberries
  • snufje vanillepoeder en/of kardemom
  • 40-50 gram citroenhoning (of Royal Green Elderberry honing voor een prachtige dieprode kleur)

Bodem

Over de bedenker van dit recept

 Ruim 15 jaar lang heeft Rineke mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk is om gezond eten in de praktijk te brengen, schreef ze in 2011 haar eerste boek:  Weten van (h)eerlijk eten 1. Na alle overweldigende reacties en de vraag naar meer informatie bracht ze in 2013 deel 2 uit, gevolgd door nog twee boeken. Haar meest bekende boek is 'Alles draait om je Hormonen': een uitgebreid voedingshandboek voor de moderne mens. Heerlijke recepten en uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt ze zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en het schrijven van boeken. Ook ontwikkelt ze producten onder het merk 'PUUR Rineke', waarmee je puur en gezond eet in een handomdraai.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip