Migraine

Publicatie datum 08-11-2023 10:24:39
Categorie Info

Door: Casper Beukema

Hoofdpijn die wel drie dagen kan duren. Misselijkheid, overgeven en overgevoeligheid voor felle kleuren. Migraine is een vorm van hoofdpijn en komt voor bij zo’n 2,5% van de vrouwen, voornamelijk in de vruchtbare leeftijd. Er zijn verschillende vormen van migraine maar ze zijn allemaal enorm beperkend en drukken zwaar op de levenskwaliteit. Wat is het en kun je de klachten verlichten?

Migraine ontstaat wanneer de driedelige zenuw in het hoofd een energiedip krijgt. Deze zenuw, de trigeminale zenuw genaamd, maakt als reactie hierop pijnmoleculen (neuropeptiden) aan om het lichaam te waarschuwen. Het is een soort sensor die afgaat wanneer er iets niet klopt. Je hebt er een erfelijke gevoeligheid voor en daarnaast een trigger. Welke trigger? Er zijn er een aantal en dit zijn de meest voorkomende.

Leverfunctie.
Toxinen die niet voldoende door de lever worden verwijderd eindigen soms in het brein. En daar kunnen ze immuuncellen activeren die energie gaan vragen. Gezonde voeding en een detoxkuur kunnen vaak wonderen doen. Denk aan chlorella, glutathion of mariadistel als opties. En vermijd alcohol zoveel je kunt. Deze stof remt de lever sterk.

Medicatie zoals ontstekingsremmers en antidepressiva vragen trouwens ook veel van de lever.

Hormonen.
Het geslachtshormoon oestradiol is een pijnstiller en energieverhoger in het brein. Je leest het goed: geslachtshormonen werken ook in je brein. Echter als de oestradiolspiegel te veel schommelt kan dit leiden tot energiepieken en -dalen en kan het brein hierop reageren met de migrainepijnen. Dit is de hormonale migraine variant. Een hormonale balans is vaak de beste oplossing. Denk aan een combi van een vrouwenmulti en kruiden zoals vitex agnus castus en teunisbloemolie, suiker verminderen en voldoende ontspanning.

Infectie
Een virus kan jarenlang blijven sluimeren in het lichaam. Virale infecties zijn berucht in het blokkeren van de energieaanmaak met als gevolg dat de trigeminale zenuw activeert. Vaak zie je in zo’n geval dat sinds die infectie de migraine begon. Wanneer je de weerstand gaat verhogen is er vaak een verbetering. Je kunt ook specifieke antivirale kruiden inzetten zoals astragalus, chaga, reishi of echinacea en natuurlijk vitamine D!

Voeding.
Pas op met voeding die snelle energiepieken geeft zoals suiker en koffie. Ook voeding die mogelijk schimmels bevat zoals cacao, (opnieuw) koffie, pinda’s, kaas en paddenstoelen. De reden is vooral dat deze schimmels een stof vrijmaken die histamine heet, dezelfde stof die verantwoordelijk is voor allergieën zoals bij hooikoorts. En de groep van glutamaten zijn berucht in het uitlokken van migraine. Vermijden van E621 tot en met E625 dus! Deze smaakversterkers zitten overal in, van sauzen tot pizza. Als het te lekker is om waar te zijn, dan bevat het waarschijnlijk E621.

Algemeen werkt moederkruid en magnesium ook heel goed om de bloedvaten te ontkrampen. En magnesium blokkeert ook grotendeels het negatieve effect van E621 in het brein.

Tot slot kan stress een grote factor zijn. Het “fenotype”, ofwel typische persoonsbeeld is een sociaal emotioneel persoon die geen zelfexpressie kan geven. Omdat de situatie het niet toelaat of omdat de ouders in zijn jeugd het niet wilden. De emotionele spanning die in de jaren ontstaat kan voldoende zijn om af en toe “vulkaanuitbarstingen” te geven die we kennen als migraineaanvallen. Spreek je uit en leer zoveel mogelijk jezelf te zijn als je je hierin herkent.

 

Deel deze tip