Omega 3 voor jouw brein, een super vet orgaan

Publicatie datum 24-06-2020 10:45:02
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Snelle, vette brein- en hormoonboost

Bereiding

Dit is even een investering omdat je 4 a 5 verschillende ingrediënten zult moeten aanschaffen om deze olie

  • neutraal (met heel licht bitter smaakje door de lijnzaadolie), zacht & smakelijk in een dressing, 
  • volop beschermend 
  • een ideale verhouding tussen Omega 3 en 6 te laten bevatten (1:1). 

Koop van alle oliën een flesje van 250 ml. Meng ze in bovengenoemde verhouding in een goed omgespoelde glazen fles en giet ze daarna terug in de donkere flesjes waarin je ze kocht. Bewaar ze donker en koel. Gebruik ze alleen koud en verhit ze echt never! Gebruik: Over je muesli in je ontbijt, in een dressing, in een smoothie, een spread of een ander koud gerecht.

Tip: het mooiste zou zijn om deze flesjes gezamenlijk met familie, vrienden, collega's, kennissen etc. aan te schaffen. Dan heb je de kosten mooi verdeeld en je hebt altijd verse olie tot je beschikking. Ook een leuk idee: maak een leuk etiketje, plak het op de flesjes en je hebt een gezond, culinair en praktisch cadeautje voor iemand.

Ingrediënten

VARIANT 1

  • bio Koolzaad olie 40%
  • bio Lijnzaadolie 20%
  • bio Hennepolie 20%
  • bio Chia of Perilla olie 20%
  • eventueel een dessertlepel tarwekiemolie om de Omega 3 vetzuren te beschermen tegen oxidatie. 

VARIANT 2 ZONDER CHIA- OF PERILLA 

  • Bio Koolzaad olie 30%
  • Bio Hennepzaad olie 30%
  • Bio Lijnzaad olie 30%
  • Bio Extra vierge olijfolie 10%
  • Tarwekiemolie mag, maar goede olijfolie bevat al redelijk veel vitamine E

Doordat deze olie geen Chia- of Perilla olie bevat is de verhouding niet meer 1: 1 maar 2:1. De smaak vind ik iets minder verfijnd dan van de eerste variant. Maar het wordt wel een stuk goedkoper (en gemakkelijker verkrijgbaar zonder de Chia- en Perilla olie)

Gezondheidstips

Omega 3 en 6 vetzuren zijn essentieel

Ons gemiddelde Westerse eetpatroon bevat flink wat verzadigd vet en veel te veel omega 6 ten opzichte van omega 3. De schattingen zijn dat we zeker 20 keer te veel omega 6 ten opzichte van omega 3 eten. Het is best lastig om aan deze overmaat aan omega 6 te ontsnappen in het westerse voedingspatroon. Kijk maar eens waar veel omega 6 in voorkomt: zonnebloemolie, maisolie, sojaolie, margarine, halvarine, bakboter/braadvetten, vlees/kaas/zuivel/ei uit de bio-industrie en alle kant-en-klare producten waar omega 6 in verwerkt wordt. Hierdoor krijg je bijna per definitie te weinig omega 3 en je verstoort de precaire balans tussen Omega 3 en 6. Dit kan de rem zetten op de de omzetting naar gezondheidsbevorderende hormonen: prostaglandines. 

Prostaglandines:

Prostaglandines worden vaak weefselhormonen genoemd, omdat ze in tegenstelling tot andere hormonen niet in hormoonklieren worden gemaakt, maar in elk weefsel (elke cel). Hier regelen ze werkelijk van alles. Van onze bloedstolling, onze bloeddruk, onze vruchtbaarheid, onze ontstekingsgevoeligheid en de gezondheid van onze huid, tot en met onze vatbaarheid voor hormonale ziekten en klachten. Zolang ze hun hun werk goed doen, merk je helemaal niets van deze hormonen. Mogelijk heb je er zelfs nog nooit gehoord en dat is dan een goed teken. Zeker als je in je leven kort- of langdurend bepaalde medicijnen moet gebruiken, weet je dat je ook te maken hebt met deze prostaglandines. Ik heb het dan over medicijnen als paracetamol, corticosteroïden, aspirine, ibuprofen, diclofenac, naproxen en indometacine. Deze medicijnen ontlenen hun werking aan de beïnvloeding van prostaglandines. Op het gebied van voeding zijn de Omega 3 en 6 vetzuren belangrijke 'tools' om deze prostaglandines in balans te brengen.

Nuancering

Wat wordt er veel geschreven over Omega 3, visolie, algenolie etc. Niet zo gek omdat EPA en DHA ongelooflijk belangrijk zijn voor je totale (hersen)stofwisseling. EPA en DHA krijgen we binnen via supplementen of vette vis. Hoe belangrijk het ook is om EPA en DHA binnen te krijgen, het grootste positieve effect op je gezondheid ervaar je logischerwijs pas als je ook je voeding aanpast: minder Omega 6 en meer Omega 3. Koolzaadolie, lijnzaad/lijnzaadolie, walnoten/walnootolie, chiazaad/Chiazaadolie, Perillazaad olie, hennepzaad en hennepolie bevatten Omega 3 (ook wel alfalinoleenzuur genoemd). Dit alfalinoleenzuur kan in ons lichaam worden omgezet in EPA en DHA. Maar dat gaat niet vanzelf! Sterker nog; dat is knap ingewikkeld met ons Westerse eetpatroon dat 20-25 x zoveel Omega 6 als Omega 3 bevat. Hoe hoger het gehalte aan Omega 6 in onze voeding, des te lager de omzetting van Alfalinoleenzuur naar EPA en DHA. (2)Ook veroudering, van het mannelijke geslacht zijn, een overmaat aan stress, teveel suikers, insuline en tekorten aan bijvoorbeeld magnesium, zink en B6 verhinderen deze omzetting. Mijn advies zou zijn: verminder de hoeveelheid Omega 6 in je voeding, vul aan met Omega 3 bronnen in je voeding en kies daarnaast voor een (goed, hoogwaardig en zuiver) supplement met kant-en-klaar EPA en DHA als je twijfelt of deze omzetting bij jou wel goed verloopt. (Of als je geen vette vis eet of vegetarier/veganist bent)

Als je meent dat het voor jou wel meevalt met de Omega 3 vetzuren omdat je regelmatig kweekvis als zalm eet: helaas, deze worden vooral gevoerd met Omega 6 rijke granen en soja. Daardoor bevatten ze over de hele linie slechts zo’n 10% Omega 3.(1) Klein visjes als ansjovisjes of sardientjes zijn wat mij betreft de meest aangewezen voedingsmiddelen als je wel vis eet. Zij bevatten, omdat ze zo klein zijn en kort leven, minder hormoonverstorende stoffen als grote vette (roof)vissen.

Verdere informatie hierover: bijlage G (Prostaglandines, vette regelaars) in mijn boek Alles draait om je Hormonen.

Wist je dat

De schatting is dat wereldwijd zo’n 70% van de mensen een tekort heeft aan Omega 3.(1) Met verstrekkende gevolgen voor de gezondheid. Simpelweg omdat het ‘brein van elke cel’ in ons lichaam (dat is de celmembraan) voor zijn opbouw onder andere Omega 3 nodig heeft. Daarom zou je echt dagelijks Omega 3 moeten eten. Ons voedingscentrum meent dat we 200 mg per dag nodig hebben. Internationale wetenschappers hebben het over minimaal 500 mg.

(1) https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/84/1/44/4633063

(2) https://www.foodlog.nl/artikel/te-veel-mensen-te-weinig-vis-dus-een-omega-3-tekort/

Over de bedenker van dit recept

 Ruim 15 jaar lang heeft Rineke mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk is om gezond eten in de praktijk te brengen, schreef ze in 2011 haar eerste boek:  Weten van (h)eerlijk eten 1. Na alle overweldigende reacties en de vraag naar meer informatie bracht ze in 2013 deel 2 uit, gevolgd door nog twee boeken. Haar meest bekende boek is 'Alles draait om je Hormonen': een uitgebreid voedingshandboek voor de moderne mens. Heerlijke recepten en uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt ze zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en het schrijven van boeken. Ook ontwikkelt ze producten onder het merk 'PUUR Rineke', waarmee je puur en gezond eet in een handomdraai.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip