Perfectionisme – is het hormonaal?

Publicatie datum 03-03-2020 20:41:03
Categorie Info

Door: Casper Beukema

Als je dit leest is de kans groot dat je agenda deze week goed gevuld is. Je wilt veel en er wordt veel van je gevraagd. Een hoge lat leggen naar jezelf en anderen wordt gezien als een professionele eigenschap. Maar wanneer je geen tevredenheid meer voelt en je de lat onmogelijk hoog blijft leggen heb je last van perfectionisme. Waarschijnlijk zul je je hier wel bewust van zijn. Maar wist je dat perfectionisme vaak een verstoorde hormoonbalans is? Het is namelijk een van de eerste tekenen van een te laag serotoninegehalte en je kunt het vaak eenvoudig weer verhogen.

 

Serotonine
Serotonine is het hier-en-nu hormoon. Hetzorgt ervoor dat we niet wegdrijven met onze gedachten naar de toekomst of het verleden. Ook zorgt het voor een gevoel van tevredenheid. Het hormoontje is onze natuurlijke pijnstiller en onmisbaar voor de darmperistaltiek. Serotonine wordt met duisternis omgezet in het inslaaphormoon melatonine. Je merkt een serotoninetekort daarom vaak aan pijntjes, een ontevreden en somber gevoel, obstipatie en moeite met inslapen. Je merkt ook vaak een onweerstaanbare trek in zoet wanneer die hormoon laag is. Als je deze klachten herkent is het tijd voor meer genieten en minder somberheid. Hieronder vind je een aantal tips om je serotoninepeil weer te boosten.

Gebruik je zintuigen.
Mindfullness, meditatie en yoga verhogen serotonine enorm. Maar ook geuren, massages, wellness en plezier maken zijn heel serotonine verhogend. Een snelle methode om terug te komen bij jezelf is je handen in warm water te steken, bijvoorbeeld door de afwas te doen met de hand.

Keep it simple.
Zoek ook de eenvoud op en ga niet elke uitdaging aan en maak voor jezelf helder hoe ver je wilt gaan om iets te bereiken. Door af en toe een stap terug te nemen verhoog je het overzicht en de kwaliteit van je werk. Doe de helft en doe dat zo goed je kunt.

Vertroetel je darmen.
Wist je dat 90% van de serotonine in de darmen wordt gemaakt?
Door af en toe een probioticakuur te gebruiken optimaliseer je je serotonineproductie weer. Deze bacteriën zorgen vervolgens weer voor jou. Deze bacteriën zijn gek op vezels, dus groenten, paddenstoelen en fruit is heel goed voor je darmen. Bananen zijn overigens rijk aan tryptofaan, de voorloper van serotonine. Kijk uit met geconcentreerde suikers, want deze verstoren je serotonine juist.

Gebruik een supplement.
Je kunt met kruiden ook eenvoudig je serotonine verhogen. Als je een antidepresssiva gebruikt kun je saffraanextract gebruiken. Gebruik je dit niet kun je kiezen voor Rhodiola rosea. Deze kruiden verhogen de werking van serotonine op een veilige manier. Een ander kruid wat heel goed werkt is Griffonia simplicifolia, wat de directe voorloper van serotonine geeft. Je merkt dat er veel keuze is met veel verschil in kwaliteit. Daarom is het altijd verstandig om je producten aan te schaffen bij een kwaliteitsdrogist en je goed te laten adviseren door kundig personeel. Loop daarom gerust eens vrijblijvend binnen bij Drogisterij De Rode Pilaren voor een advies op maat.

Bron: For You

Deel deze tip