Quinoa burgers

Publicatie datum 06-03-2018 12:15:16
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Bereiding

Quinoa ca. 15 minuten koken in 400 ml water. Het water is dan als het goed is helemaal verdampt. Doe de courgette en ui in een foodprocessor en haksel ze grof. Meng dit in een grote schaal met de rest van de ingrediënten. Meng de kaas in gedeeltes erdoor om klonteren te voorkomen. Proef even of alles goed gemengd is en voeg eventueel naar eigen smaak nog iets van bovengenoemde ingrediënten toe. Maak er met een ijsbolletjes-lepel kleine burgertjes van en leg ze op bakpapier op een ovenplaat. Zet ze een half uur in een voorverwarmde oven op 140 graden. Erg lekker als borrelhapje of als maaltijd met een salade, peultjes, sperziebonen of zilte zeegroenten (ijskruid, lamsoor, zeekraal , zeeslaof iets dergelijks) erbij.

Door het afkoelen gaan ze hun stevigheid krijgen. Maar uiteraard kun je ze ook warm eten. 

Ingrediënten

  • 200 gram Quinoa
  • 250 gram courgette (ca. 2) of fijngehakte broccoli
  • 100 gram ui (ca. 1 grote)
  • 40 gram boekweitmeel
  • 30 gram fijn gesneden verse basilicum (ca. ½ plantje) of verse tuinkruiden
  • 2 tenen uitgeperste knoflook
  • Keltisch zeezout en peper uit de molen.*
  • 18 gram Meditterane mix à la Rineke**
  • 10 gram psylliumvezel of 4 gram agar agar poeder
  • 4 a 5 eetlepels olijfolie
  • eventueel ca. 125-150 gram geraspte biologische geiten- of schapenkaas, anders 2 eieren (maar dan slechts 20-25 gram boekweit) of iets meer agar agar of psyllium gebruiken als je geen kaas of ei gebruikt.

* ook erg lekker met zeekraalzilt in plaats van zeezout

** maar ook met tuinkruiden, Provençaalse kruiden of gedroogde zeewieren maak je natuurlijk een heerlijk burger

Gezondheidstips

Tip à la Rineke: Quinoa is een volwaardig plantaardig eiwit. Meer plantaardige eiwitten ten opzichte van dierlijk eiwit is goed voor het milieu maar ook voor onze eigen gezondheid. In dit gerecht is nog wel een klein beetje geitenkaas toegevoegd voor de smaak en de stevigheid. Een glutenvrij gerecht als dit heeft anders te weinig structuur. Ook de psyllium (of agar agar) en het boekweitmeel zorgen voor de stevigheid van deze burger. De psyllium is bovendien een prachtige aanvulling van vezels voor een gezonde darmflora op je menu! Ook dat is een voordeel van meer plantaardig eiwit; je krijgt veel meer vezels!

Over dit recept

Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. Om haar cliënten nog beter te helpen schreef ze de boeken: 'Weten van (h)eerlijk eten' deel 1 en 2, boordevol heerlijke en gezonde recepten én uitgebreide achtergrondinformatie over de ingrediënten. In 2014 kwam daar het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten' bij. Een boekje vol kennis om je gezondheid positief te beïnvloeden. Ook organiseert ze regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip