Quinoaburger

Publicatie datum 18-02-2020 10:12:22
Categorie Recepten , Rineke Dijkinga

Quinoa wordt inmiddels zelfs in Nederland verbouwd. Gelukkig, want het is een prachtig voedzaam, volwaardig en lekker eiwit dat ook nog eens heel weinig effect heeft op je bloedsuikerspiegel.

Bereiding

Meng alles, behalve de eieren, door de afgekoelde quinoa. Proef even en voeg eventueel nog iets van bovenstaande ingrediënten toe. Voeg dan de geklutste eieren toe. Verdeel het mengsel over 6-8 serveerringen en zet het ruim een half uur in een voorverwarmde oven op 150 graden. Laat ze iets afkoelen en sprenkel dan een lepeltje lekkere olie over de burger (walnoot-, hennep- of olijfolie). Het is ook heerlijk om ze te besmeren met een avocadomousse of met tapenade van zongedroogde tomaatjes.

Uiteraard kun je naar hartenlust ook met andere ingrediënten deze burger maken (bijv. met doperwtjes of kleine stukjes artisjok. Gebruik liever wel steeds de zeewier in verband met het jodium-gehalte en de enorme mineralenrijkdom. Serveer de burgers lauwwarm met een lekkere salade of een groenteschotel. Maar ook als tussendoortje zijn ze natuurlijk prima!

Ingrediënten

  • 200-250 gram (afgekoelde) gekookte quinoa
  • 50 gram boekweitmeel als bindmiddel
  • ca. 5 zongedroogde tomaatjes of een halve rode paprika in kleine reepjes gesneden
  • ca. 75 gram pitloze, niet al te zoute, olijven in kleine ringen gesneden of anders 1 flinke rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel zeesla, zeepeterselie of een ander gedroogd zeewier
  • verse kruiden naar keuze: rozemarijn, oregano, basilicum, bieslook, salie, dragon of wat je maar in huis hebt (anders 2 eetlepels Italiaanse kruiden)
  • peper en zout uit de molen
  • scheut olijfolie
  • 2 eieren

Gezondheidstips

Quinoa wordt inmiddels zelfs in Nederland verbouwd en sinds 2019 ook op mijn eigen stuk Heerlijk Westerwolds Land. Gelukkig, want het is een prachtig voedzaam, volwaardig en lekker eiwit dat ook nog eens heel weinig effect heeft op je bloedsuikerspiegel. Lange tijd is er gezegd dat volwaardige eiwitten eigenlijk alleen in dierlijke eiwitten aanwezig zijn. Maar gelukkig komen er steeds meer plantaardige volwaardige eiwitten (die dus alle aminozuren bevatten). Als je je burger besmeert met avocadospread heb je zelfs 2 volwaardige eiwitten!

Door boekweit te gebruiken als bindmiddel hoef je minder eieren toe te voegen dan je normaliter zou doen.

Over de bedenker van dit recept

 Ruim 15 jaar lang heeft Rineke mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk is om gezond eten in de praktijk te brengen, schreef ze in 2011 haar eerste boek:  Weten van (h)eerlijk eten 1. Na alle overweldigende reacties en de vraag naar meer informatie bracht ze in 2013 deel 2 uit, gevolgd door nog twee boeken. Haar meest bekende boek is 'Alles draait om je Hormonen': een uitgebreid voedingshandboek voor de moderne mens. Heerlijke recepten en uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt ze zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en het schrijven van boeken. Ook ontwikkelt ze producten onder het merk 'PUUR Rineke', waarmee je puur en gezond eet in een handomdraai.

Bron: Rineke Dijkinga

Deel deze tip