Tekenbeet

Publicatie datum 02-05-2023 11:16:25
Categorie Info

Geschreven door: Casper Beukema

Wandelschoenen aan, lunchpakketje mee en een route uitzoeken: we kunnen weer heerlijk wandelen in het bos en op de heide. Je staat er niet bij stil, maar de laatste jaren loert er een gevaar in de natuur. Een gevaar dat elk jaar schrikbarend stijgt. Het is een groep ziekteverwekkers die voornamelijk verspreid wordt door een teek. Teken zijn hele kleine bloedzuigers die je nauwelijks kunt zien met het blote oog. Ze verstoppen zich in het hoge gras en laten zich vallen op je benen. Vanaf dat moment hechten ze zich vast en beginnen ze zich vol te zuigen met ons bloed. Dit is niet leuk, maar het echte probleem begint wanneer de teek besmet is met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.

Er zijn zeven soorten Borrelia bacteriën en vaak werken ze samen met een groep virussen. Denk aan een roversbende met Borrelia als leider. De bacterie boort door weefsels heen en is te snel voor ons immuunsysteem. Normaal gebruikt een ziekteverwekker ijzer van ons lichaam om te kunnen leven. Daarom word je ijzer opgeslagen in de ijzerbank, genaamd ferritine tijdens een infectie. Borrelia doet niets met ijzer, dus we hebben er gewoon bijna geen wapen tegen. De bacterie kan zich nestelen in elk orgaan, waardoor allerlei klachten mogelijk zijn, van gewrichtsontstekingen tot zenuwpijn, van chronische vermoeidheid tot Parkinson.

Stel je een vliegende kurkentrekker met vleugels van staal voor die 80 kilometer per uur langs je vliegt en door je muren heen boort. En zodra hij in de muren zit gaat hij alleen maar sneller. Oei! Om het nog vervelender te maken: de Borrelia laat zich ook verspreiden door egels, eekhoorns en zelfs als seksuele overdraagbare aandoening.

Dit alles klinkt enorm serieus en dat is het ook echt. Gelukkig kun je ook maatregelen nemen om een tekenbeet te voorkomen. Allereerst het dragen van een lange broek als je door gras loopt en over de heide. Toch blote benen? Smeer dan tea tree olie of -balsem op je benen, daar zijn ze niet gek op. Het is heel belangrijk om goed in je vitamine D te zitten. Deze vitamine wordt in het lichaam omgezet in een antibacteriële stof genaamd cathelicidine. Dit is voor ziekteverwekkers zeer giftig. Onvoldoende D is geen bescherming, dus gebruik deze altijd, tenzij het zomer is. Als je toch wordt gebeten en de teek zit nog in je huid vast, verwijder deze met een speciale tekentang achter het kopje, zodat deze ook weg is.

Heb je na een paar dagen een vlek en een ring op je huid? Ga dan snel naar de dokter, want na twee weken werkt antibiotica niet meer en moet je het op een andere manier oplossen.

Het is trouwens opvallend dat mensen die moe zijn en slecht in hun vel zitten sneller gebeten worden dan personen die zich goed voelen en wel opgewekt zijn. Dit kan toeval zijn, maar neem voor de zekerheid je goede humeur mee op de wandeling.

Wil je meer weten over tea tree of hoe je de Borrelia te lijf gaat? Wandel gerust eens binnen bij de Rode Pilaren voor meer informatie.

Deel deze tip