Tips om je darmen in topconditie te brengen

Publicatie datum 16-04-2024 09:16:22
Categorie Info

Als je darmen in topconditie zijn voel je je fit en vitaal. Een goede darmwerking en spijsvertering zijn hierbij cruciaal. Zo zorgen ze in jouw lichaam voor de opname van essentiële voedingsstoffen, de afvoer van afvalstoffen en ondersteunen ze het immuunsysteem. Met deze tips laat jij jouw darmen en spijsvertering weer optimaal presteren.

Waarom is het belangrijk om je darmen in topconditie te brengen?

Topconditie klinkt misschien wat overdreven; tot je beseft dat veel valt of staat met een gezonde darmwerking en spijsvertering. Wist je bijvoorbeeld dat zo’n 70% van je weerstand zich in de darmen bevindt? Om de afweer van je lichaam te ondersteunen, moeten je darmen wel in balans zijn. Daarnaast heb je voor veel lichaamsfuncties vitaminen en mineralen nodig. Deze worden in je darmen uit je voeding opgenomen of aangemaakt om daarna onder andere je spieren of hersenen te ‘’voeden’’.

8 tips voor darmen in topconditie

Je darmen zijn dus een belangrijk onderdeel van je lichaam. Hou ze daarom goed in conditie. Met deze tips helpen we je op weg.

1. Vezels voor je darmen

Vezels zijn goed voor de darmwerking. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en houden je darmen in beweging. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels is 30 à 40 gram per dag. Je vindt ze bijvoorbeeld in volkorenproducten, groenten, fruit, peulvruchten en noten.

2. Drink voldoende water

Naast vezels is ook water cruciaal. Vezels nemen namelijk veel vocht op en om de ontlasting soepel te houden is het goed voldoende water te drinken. Probeer dagelijks minimaal 1,5 tot 2 liter water te drinken. Dat zijn zo’n 8 glazen.

3. Darmen in topconditie? Beweeg!

Beweging stimuleert de werking van je darmen en helpt om constipatie te voorkomen. Probeer minimaal 30 minuten per dag te bewegen zoals wandelen, fietsen of zwemmen.

4. Beperk stress

Stress kan een negatieve invloed op je spijsvertering hebben. Probeer ontspanningsoefeningen, meditatie of yoga om stress te verminderen en je darmen te ontspannen.

5. Eet vaker gefermenteerde voeding

Gefermenteerde voeding zoals yoghurt, kefir en zuurkool bevatten van nature gunstige bacteriën die de darmflora ondersteunen en een gezonde darmwerking bevorderen.

6. Kauw goed

Goed kauwen helpt de spijsvertering. Tijdens het vermalen van voedsel in de mond wordt tegelijkertijd de aanmaak van speeksel gestimuleerd. Hierdoor is het voedsel beter verteerbaar voor je darmen en wordt een opgeblazen gevoel voorkomen.

7. Minder met vet en suiker

Wat je eet heeft invloed op jouw darmgezondheid. Te veel vet en suiker kan de spijsvertering vertragen en leiden tot een opgeblazen gevoel en gasvorming. Eet bewust en kies voor gezonde vetten zoals die in avocado's, noten en olijfolie. Schrap daarnaast voeding met veel geraffineerde suikers en kunstmatige zoetstoffen. Je darmen zullen je dankbaar zijn.

8. Eet op vaste tijden

Regelmatige eetmomenten helpen je spijsverteringssysteem om efficiënt te werken. Probeer elke dag rond dezelfde tijd te ontbijten, te lunchen en te dineren.

Bron:

Vitalize

https://www.vitalize.nl/blog/Tips-om-je-darmen-in-topconditie-te-brengen

Deel deze tip